Kokas Ignác kiállítása

A kiállítás kurátorai: Gelencsér Rothman Éva, Rózsa Gyula Az 1926-ban született mester 80. születésnapját köszönti a Műcsarnok a három középső teremben megrendezendő gyűjteményes kiállítással. A bemutatásra kerülő 45 festmény 1967 és 2006 között készült.
„…a kokasi nagypiktúra ezerkilencszáz-hatvanhétre készen áll. Helyét a kronológiai skálán ott kell keresnünk, ahol a hatvanas évtized generációs váltása megtalálható. …A hetvenes évekre Kokas piktúrája nonfiguratívvá, pontosabban csaknem nonfiguratívvá válik. Nemcsak az addig felismerhető emberalak tűnik el, vagy válik olyan apró és átírt motívummá, amelyet már csak keresve lehet felfedezni a kompozícióban, hanem fokozatosan széttöredeznek, folttá oldódnak, önkényes formát vesznek fel az ajtókeretek, a dombok, a napsugaras utak és az örök képszereplők, a madarak is. A rekvizitumok felszabadítása azért figyelemre méltó, mert a festő egyetlen tradicionális munkamódszerről nem volt hajlandó soha lemondani: a természeti látvány inspirációjáról.”(Rózsa Gyula)
A kiállításhoz reprezentatív katalógus/antológia készül Rózsa Gyula, Frank János, Tandori Dezső és Kokas Ignác írásaival, valamint az összes kiállított mű reprodukciójával.
A Műcsarnok további kilenc termében a Magyar Képzőművészeti Főiskolán 1973-1986 között tanult Kokas-tanítványok alkotásait mutatjuk be.
2006. június 8. - július 16.

Műcsarnok

Jegyek
2006. június 5. - július 30.
Előző kiállítás

Menü Pont projektgaléria

2006. június 10.
Következő kiállítás

NOKIA TRENDS