PAGESfotós könyvek új generációja Hollandiából

a LOW Holland-Flamand Kultfeszt, Budapest 2008 eseménye a Dorottya Galériábanwww.lowfesztival.hu

Támogatók: Ministry of Foreign Affairs of the Netherlands, Embassy of the Kingdom of the Netherlands, Ministry of Education, Culture and Science, Service Centre for International Cultural Activities / SICA, Embassy of Belgium – Flemish Representation, Flemish Authorities, Lumen Gallery, Impex Napjainkban egyre több figyelmet kapnak a fotóművészeti kiadványok: a robusztus szabványalbumok és kiállítási katalógusok rendszeres megjelenése mellett élénkülőben van az új és használt fotóművészeti kiadványok piaca.
Noha az internet elterjedésével ezek divatjamúltnak tűnnek, a látszat néha csal, ugyanis a Dorottya Galéria új kiállítása, a „Pages – fotós könyvek új generációja Hollandiából”, éppen az ellenkezőjéről tanúskodik. A kiállítás azt mutatja be, hogyan formálja újra ezt a látszólag hagyományos médiumot Hollandiában egy új fotográfus-generáció.
A kiadványok megjelenési formái legalább annyira változatosak, mint a bennük szereplő fotósok munkái, melyek a személyes képes történetektől a dokumentációs projekteken és a konceptuális kísérleteken át egészen az interaktív munkákig terjednek. A kiadványok némelyike a fotográfus saját kezdeményezésére, gyakran magánkiadásban, míg mások kiadók gondozásában jelennek meg. A Pages kiállításon bemutatott negyven-egynéhány kiadvány olyan alkotók keze munkáját dicséri, mint Melanie Bonajo, Kim Bouvy, Semâ Bekirovic´, Nickel van Duijvenboden, Ringel Goslinga, Wytske van Keulen, Vesselina Nikolaeva, Paulien Oltheten, Reineke Otten, Mieke Woestenburg és mások. Számos kiadványt videó kísér – a kiállításon ezeket is láthatjuk. Ugyancsak megtekinthető néhány fotómagazin, melyek a kortárs Holland fotográfia fontos platformjaként működnek, többek között a Sec, az Fw:, a Capricous és az Archivo.
A Pages kiállítás február 9.-től március 2.-ig látható a Nederlands Fotomuseumban. Ezzel párhuzamosan, február 13.-tól március 8.-ig a Műcsarnokhoz tartozó Dorottya Galériában is megtekinthető a LOW fesztivál, a 2008-as Holland-Flamand kulturális program keretében. Ehhez kapcsolódóan, ugyanebben az időben Ringel Goslinga Family Tree című könyvét mutatjuk be a budapesti Lumen Galéria kiállításán. E kiállítások alkalmából a Fw: magazin legújabb száma is megjelenik.

A budapesti PAGES kiállítás a LOW Holland-Flamand Kultfeszt, Budapest 2008 keretében, Claudia Küssel (Nederlands Fotomuseum) és László Gergely (Lumen Galéria) kezdeményezésére, a Fw*: (platform fiatal Holland fotográfusok számára) közreműködésével jött létre. A kiállítás lebonyolítója az IMPEX – Kortárs Művészeti Szolgáltató és a Lumen Fotóművészeti Alapítvány.

A kiállítás alkalmából a magazin legújabb száma Budapesten jelenik meg.

*A Fw: a forward rövidítése. A csoport kiállításokat, előadásokat és prezentációkat szervez, valamint a Fw: magazin kiadásáért felelős. A platform tagjai: Karin Krijgsman, Dieuwertje Komen, Petra Stavst és Hans Gremmen.

A LOW Holland-Flamand Kultfeszt Budapest 2008 megnyitója:
http://lowfestival.hu/index.php?id=28&program_id=101
2008. február 13. - március 8.
Jegyek
2008. február 6. - március 2.
Előző kiállítás

Koronczi Endre: PopSzinergia

2008. február 16. - március 23.
Következő kiállítás

Wim Delvoye