TAIWAN CALLING Tajvani kortárs képzőművészet

THE PHANTOM OF LIBERTY – Műcsarnok, 2010. december 17 – 2011. február 13. NO MAN’S ISLAND – Ludwig Múzeum, 2011. december 16 – 2011. március 6.

A párizsi Institute of Taiwanese Culture és a Taiwani Kulturális Iroda partnereként, a Műcsarnok és a Ludwig Múzeum nagyszabású, méreteivel és koncepciójával Európában is egyedülálló közös projektjének célja a kortárs tajvani művészet bemutatása, kulturális identitásának megismertetése.

A kortárs művészek környezetükről, társadalmi, kulturális közegükről mindig a legaktuálisabb olvasatot adják. Ezért kortárs műveken keresztül nyerni betekintést egy számunkra nagy valószínűséggel ismeretlen kultúrába nagyon izgalmas felfedezéseket ígér. Erre adódik most lehetőség Budapest két legnagyobb kortárs művészeti helyszínén, a Műcsarnokban, valamint a Ludwig Múzeumban, ahol a tajvani kortárs művészet legnagyobb szabású európai bemutatkozásának keretében közel 30 alkotó munkáján keresztül kaphatunk képet napjaink tajvani képzőművészetéről.

A geopolitikai környezetből adódóan a szigetország képzőművészeit jellemzően a nyelv, a pozíció, az identitás, a migráció, a globális és lokális gazdaság, valamint a tradíció jelen idejű kifejezésének lehetőségei foglalkoztatják. Mindez akarva-akaratlanul is rokonítható az utóbbi évtizedek Magyarországának európai helyzetkeresésével, s reményeink szerint hozzájárulhat a kiállítások értő befogadásához. A két nagyszabású és látványos válogatás törzsanyagát a közép- és fiatal generációs alkotók világlátását markánsan érzékeltető videók, installációk és fényképek alkotják. A kiállítások talán legfontosabb célja, hogy megmutassa, mi teszi Tajvan művészetét eltérővé a régió, elsősorban Kína és Japán művészetétől, és a néző állításokat tudjon megfogalmazni arról, milyen is a tajvani művészet.

A Ludwig Múzeumban megvalósuló Határtalan sziget című kiállítás a mai sokszínű tajvani társadalomban felmerülő történelmi, szociális, etnikai, politikai és kulturális kérdések képzőművészeti reflexióit mutatja be a második világháború után született, egymást követő tajvani művészgenerációk munkásságán keresztül.

2010. december 17. - 2011. február 13.

Műcsarnok

Jegyek
2010. december 3. - 2011. január 2.
Előző kiállítás

Ünnepi nyitvatartás

2011. január 13.
Következő kiállítás

ikOn NAP 2011