A Vásárcsarnok minőségét korlátlan ideig megőrzi

A vásárcsarnok az európai városok egyik leggyakoribb épülete. Itt tárul fel a városi élet napi ritmusa és rutinja.

A PIAC PROJEKT célja egy olyan európai kiállítás-sorozat létrehozása, mely bemutatja és értelmezi a vásárcsarnokokat. A projekt a budapesti Ernst Múzeum kezdeményezése, nemzetközi kurátorok, művészek és építészettörténészek bevonásával Európa számos pontjáról (Graz, Pozsony, Prága, Zágráb, Krakkó, Firenze és Oulu). A nemzetközi együttműködés eredményeként összehasonlíthatóvá és értelmezhetővé válnak a vásárcsarnokok és piacok nemzeti sajátosságai és általános európai elemei. Vizsgálhatóvá válnak különböző történelmi és társadalmi fejlődés következményei nemcsak Nyugat és Kelet-Európa viszonylatában, hanem Közép-Európa országai között is.

A projekt értelmezésében a vásárcsarnok nemcsak építészeti létesítmény, de társadalmi tér is, ezért a bemutatott építészeti elemek mellett, fotók, videók, természetes hangok és zenék, digitális médiumok, valamint szövegek lesznek láthatóak, amelyek segítségével a projekt a vásárcsarnokot audiovizuális, multimédiális térként mutatja be. Mivel a projektben szervesen jelenik meg a kulturális antropológia, az etnográfia, a szociológia és a közgazdaságtan, fontos tanulságok vonhatóak le.

Valamilyen formában, a vásárcsarnok Budapest majdnem mind a 23 kerületében megtalálható. Mint az iskola, a könyvtár vagy a kórház, ez is hasonlóan mindenütt jelenlévő társadalmi tér. Budapesten a projekt több különböző korban született és építészeti sajátosságokat mutató vásárcsarnok feldolgozásával indult: a XIX. században épült Hunyadi Piac és a Petz Samu által tervezett Fővám téri Vásárcsarnok; a háború utáni szocialista időkből fennmaradt Fehérvári Piac; valamint a jelenkori, nemrég megnyílt Lehel Piac. A résztvevő városokban a magyarországival párhuzamosan fognak hozzá a munkához a projekt témáin, a kiállítás helyszínein.

A Piac Projekt az Ernst Múzeum azon kiállítási sorozatába illeszkedik, melyben Új típusú köztereket mutat be, Budapest kulturális életének színtereit. (A sorozat eddig megvalósult kiállításai: Budapesti Mozik, Budapest Nagykávéház, Ernst Lajos és az Ernst Múzeum, Művészek és Műtermek.)

Az Ernst múzeumi kiállítás megvalósításában közreműködnek: Allan Siegel film- és videóművész, a kiállítás kurátora, Szemző Tibor zeneszerző, Szörényi Beatrix és Rácz Márta médiaművészek valamint Orosz Márton művészettörténész.


A PROJEKTBEN RÉSZTVEVő INTÉZMÉNYEK:

ERNST MÚZEUM (Budapest, Magyarország)
MEDIENTURM (Graz, Ausztria)
GALLERY PRIESTOR FOR CONTEMPORARY ARTS (Bratislava, Szlovákia)
CENTRAL-EUROPEN INSITUTE OF CONTEMPORARY ARTS (Brno, Csehország)
PLATFORMA 9,81 (Zagreb, Horvátország)
MALOPOLSKI INSTITUT KULTURY (Krakow, Lengyelország)
ART HISTORIAN INFORMATION FROM CENTRAL EUROPE (Krakow, Lengyelország)
DEPARTMENT OF ACHITECTURE, UNIVERSITY OF OULU (Oulu, Finnország)
DIPERTIMENTO DI TECHNOLOGIE DELL'ARCHITETTURA E DESIGN "P. L. SPADOLINI" (Florence, Olaszország)
OLASZ KULTÚRINTÉZET (Budapest, Magyarország)
FINNAGORA (Budapest, Magyarország)
2005. december 1. - 2006. január 1.

Ernst Múzeum

Jegyek
2005. november 30. - 2006. január 1.
Előző kiállítás

Gemine muse - 2005 - Iker múzeumok

2005. december 2. - december 4.
Következő kiállítás

IV. Spa&Wellness Egészségturisztikai Kiállítás