Kókay Krisztina kiállítása

FERENCZY NOÉMI DÍJAS TEXTIL- ÉS GRAFIKUSMűVÉSZ

Megnyitó személy:
NAGY Dénes matematikus, kutató professzor (Melbourne)
Közreműködik: LOVÁSZ Irén

PROGRAMOK
Múzeumi Beszélgetések:
Február 13., kedd 17 órakor
A csend az alkotás közege - KÓKAY Krisztina művészetéről
A beszélgetés résztvevői: CSOMAY Zsófia építész, DETRE Villő belsőépítész, DVORSZKY Hedvig művészettörténész, KERNÁCS Gabriella művészettörténész, NAGY Dénes matematikus

Március 4., vasárnap 11 órakor
Osztálytalálkozó
A beszélgetés résztvevői: A legendás IV. B, BIKÁCSI Daniella, KECSKÉS Ágnes, Kő Pál, OLÁH Éva, OLÁH János

A kiállítás támogatói: OKM, Budapest Főváros, RICOH, Esztergom Város Önkormányzata, Pénznyomda Zrt., Esztergomi Művészek Céhe

Bár festőnek készültem, és a színeket szerettem, nagyon nehezen, de rátaláltam arra a formára, amellyel elérem azt, amit akarok. A vonal hosszúsága, erőssége hordozza a jelentést. Ami bennem hangosan szól, az kívül halkan jelentkezik. Nem kiabálni kell, hanem valamilyen más erővel közvetíteni, halkan, de figyelemfelkeltően, ahogy senki más. Ahogy a fény terjed. (KÓKAY Krisztina)

"A FERENCZY Noémi díjas textil- és grafikusművész KÓKAY Krisztina pályára lépésének ideje egybeesett a magyar textilművészet legendás, 1968-as ERNST Múzeumbeli Textilfalikép '68 kiállításával, a nagy áttöréssel, s ennek folytatásával, a szombathelyi biennálék megindulásával. Az akkori lehetőségek ugyan a klasszikus gobelint és a festett-nyomott textilt olykor csak megtűrték, máskor éppen ki is rekesztették a biennálékról. Mégis sikerült állandó fórumot teremteni magának. KÓKAY egy szál ceruzájával és papírjával kezében művész lett és maradt, a grafika felé fordulva őrizte meg magát - textilművésznek." (ABA-NOVÁK Judit)

A tradicionális, a klasszikus gobelin mellett jelentős szerepet kapnak munkásságában a textil-képek, és mindezeken túl a textilművészeti munkálkodással egyenrangú, azonos jelentőségű alkotóterületté bontakozott a grafikai, a grafikusi műteremtés.

Grafikáin az absztrakció líraisága és a szürreális látomás álomszerűsége vív egymással harcot, vagy talán inkább kapcsolódik harmóniát teremtve egymásba; oldottság és szerkesztettség tünékenységei, keménységek és lágyságok, éles és puha formák alkotnak olyan egységet, amelynek megbontásai is rendszeralkotó elemmé szintetizálódnak. A rajzok hatása, nagy méretű textilekre festve vagy szőve, felerősödik, gazdagodik, nagy teret igényelnek, ugyanakkor megtartják intimitásukat, és lenyűgöző egyéni hatást keltenek.
2007. január-februárjában KÓKAY Krisztina nagyszerű életművéből mutat be az ERNST Múzeum egy válogatást, mely elsősorban grafikákból és textilekből áll össze. Az érdeklődők megtekinthetik KÓKAY méltán ismertté vált piramis-sorozatát is. Látható lesz a lenvászonra festett Palást I. is, melynek formáját egy szöveg alkotja. Elsőként az Ómagyar Mária-siralom, majd Erdélyi Zsuzsanna gyűjtéséből archaikus népi imádságok némelyike, ezt követik BALASSI Bálint és MÁRAI Sándor versei.

"Nem elég hallgatni. Tudni kell, halálos pontossággal, mi az, amiről hallgatunk."
(MÁRAI Sándor)
2007. január 30. - március 7.

Ernst Múzeum

Jegyek
2007. január 25. - március 7.
Előző kiállítás

A kép közvetlensége

2007. február 16. - március 17.
Következő kiállítás

OUT OF FOCUS