KÖZÉP – középületek közvetlen közelségben

A BME Középülettervezési Tanszék 70 éve

Megnyitó: 2016. szeptember 23., péntek 17 óra 

A kiállítást megnyitja: Józsa János rektor BME és Mácsai Pál színművész

A BME Építészmérnöki Kar Középülettervezési Tanszék hetven éves jubileumi kiállítása

Kurátor: Somogyi Krisztina

 

Mi az, hogy KÖZÉP?

A hetven éve alapított Középülettervezési Tanszékre így utalnak az egyetemisták, az építészek ezen a néven emlegetik a magyar építészoktatás meghatározó műhelyét.

A KÖZÉP ugyanakkor egy olyan egyensúlyi helyzet keresése is, amely párbeszédet teremthet építész és megbízója, készítője, használója között, illetve attitűd is, amely a művészi, mérnöki és társadalmi szándékok között arányosságra törekszik.

„Hogy mi a középület és mi nem az, pontosan nem határozható meg” – olvasható a 12 évvel ezelőtt megjelent Középületek című vaskos tankönyv előszavában. Ez az állítás nem bizonytalanságból ered, hanem az értelmezhetőség sokféleségéből, a középületekről való gondolkodás nyitottságából és a világ, így az épített környezet állandó változásából következik. A KÖZÉP kiállítás alapvetése, hogy a középületek fogalmát a közös használat, közös emlékezet, közös identitás és közös építés felől értelmezi. A hangsúlyt arra a viszonyra teszi, ami az ember és az épített környezet között kialakul, így jelezve, hogy az építészet komplex módon szolgálja az életet, ezért közügy.

A BME Középülettervezési Tanszékéknek hetven éves fennállását tehát elsődlegesen nem történeti irányból, hanem a jelen felől, tematikusan közelítjük meg, és nem csak a szakmához szólóan kívánunk az építészettel foglalkozni. A kiállításon a tanszéken tanító építészek által tervezett, a 2000-es évek után elkészült harminc alkotás ad képet arról, hogy mit és hogyan gondolunk az építészet közösségi szerepéről.

A kiállítás egyben közösségi platform is. Arra invitál, hogy a legfiatalabb építészgeneráció is kirakja saját munkáit és rajzait, hogy a középülettel kapcsolatos párbeszéd az egyetemről a kiállítás terébe áthelyezett konzultációs asztal mellett folytatódjon, és reméljük, hogy a hónap során sokan akarnak majd az építészetről közvetlen közelségben beszélgetni velünk.

Az évforduló kapcsán keressük a kapcsolatot az elmúlt évtizedekben a tanszéken végzett építészekkel: nagy mesterekkel és kevéssé ismert építészekkel egyaránt. Az ALUMNI gyűjtése elindult! A kiállításon és a szeptemberben induló új online felületen várjuk mindazok jelentkezését, regisztrációját, akik a tanszéken védték meg diplomájukat.

Kiállítók, előadók és beszélgetőtársak: Balázs Mihály, Cságoly Ferenc, Fejérdy Péter, Karácsony Tamás, Kaszás Károly, Klobusovszki Péter, Kemes Balázs, Major György, Marosi Bálint, Radványi György, Schrammel Zoltán, Sugár Péter, Szabó Levente, Vannay Miklós.

Információ: http://www.kozep.bme.hu, https://www.facebook.com/kozep.bme/

 

2016. szeptember 24. - október 22.

Műcsarnok Kamaraterem

Jegyek
2016. szeptember 23. - november 20.
Előző kiállítás

Kontroll – A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Média Design Tanszék hallgatóinak kiállítása

2016. november 5. - 2017. január 8.
Következő kiállítás

Kertek és műhelyek