Medvék és más történetek - irodalmi beszélgetés

Lábass Endre Kelemen Károly kiállításán

Vendég: Lábass Endre
Kérdez: Jánossy Lajos
Zene: Darvas Kristóf
Egy medvekutató feljegyzéseiben olvashatjuk: „Az elképzelt medve és a valóságos medve között nincs is olyan nagy különbség.” Vagy mégis? Kiderül azon a két esten, amelyet Kelemen Károly medvéi inspiráltak, és amelyen a medvékkel és radírokkal különös barátságban álló írók a vendégek.

A fellépőkről:

LÁBASS ENDRE
Kelemen Károlyon kívül ki ismerne jobban álombeli lényeket, szellemeket, medvéket, amelyek ezt a világot benépesítik? Házakat, házakban élő és tevékeny alakokat, akiknek az arca olykor kiradírozódik, olykor épp lényegükben látjuk felvillanni őket?
Lábass Endre Kokas Ignác és Dienes Gábor tanítványaként tanult festő, utcákat, kapualjakat, gangokat és azokban gubbasztó, egyszeri és csodálatos lényeket lencsevégre kapó, a város rejtélyes másvilágát ismerő fotós, író. Budapest legapróbb zegzugainak is szeretettel és részvéttel telt ismerője, nemcsak várostörténeti kurzust tartott az Eötvös Collegiumban, de a 80-as években (az utóbbi időkben újra) házszínházi előadásokat rendezett a Belváros bérházaiban. József Attila- és Budapestért-díjas. Íróként olyan kötetek fűződnek a nevéhez, mint a Felnőttláncfű, de művészettörténeti kurzusai mellett irodalmat is tanított az Iparművészeti Főiskolán.
Bővebben az Artportálon ITT !

Hangfelvétel, beszámoló és szövegrészlet Lábasstól ITT !

JÁNOSSY LAJOS
Író, kritikus, szerkesztő. Volt rádiós, kiadói és folyóirat-szerkesztő. Eddig három kötete jelent meg: Nulladik óra (novellák), Hamu és ecet (regény), Ebedli a kezdőkörön (kritikák). Jelenleg a Litera irodalmi portál szerkesztője. Nem először beszélget Lábass Endrével. Barátságuk garantálja, hogy ez alkalommal is létrejön a csoda, és egy olyan intim beszélgetés tanúi lehetünk, amelyben ismeretlen önmagunkra lelünk a feltáruló történetekben, Aladár úrról, fel nem fedezett kisboltokról, mesterekről, sorsokról.

DARVAS KRISTÓF
Zenész, zeneszerző. Dolgozott a Krétakör Színház zeneszerzőjeként és zenei közreműködőjeként. Írt filmhez, színházi előadásokhoz zenét. Sokoldalúságát bizonyítja, hogy a színház mellett különböző formációkban alternatív együttesek több hagszeren játszó (tangóharmonika, zongora) zenésze is. Tagja volt Rutkai Bori Specko Jedno nevű zenekarának. Saját műsora is van "Beat és underground bárzongorára" címmel, mindemellett rendszeresen közreműködik irodalmi esteken.

Zenei ízelítő ITT !
2012. június 28.
Jegyek
2012. június 24.
Előző program

Gender-szempontú tárlatvezetés vasárnap az Ernst Múzeumban

2012. június 29. - július 15.
Következő program

MEGHOSSZABBÍTOTTUK KIÁLLÍTÁSAINKAT!