Múzeumok Őszi Fesztiválja a Műcsarnokban

Titokzatos underground alkotóműhelyek
2013. október 27. (vasárnap) 15-17.30 óráig
Tematika:
Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk és fedezd fel! Kulturális tereink másként

A BUPAP szervezett sétát indít az underground alkotóműhelyek titkokkal teli ösvényein a Városligetben. A túra a legendás 80-as évekbeli képzőművészeti és zenei csoport, a "Bizottság" világával indít a Műcsarnokban. Majd a ligetbeli kocsmák látványelemei következnek, sőt napjaink kuriózuma, a közönség elől elzárt Keleti Blokk összművészeti alkotóműhely is kinyílik az út végén.

Aki lemaradt a Műcsarnok 2011-ben megrendezett „Bizottság” együttessel kapcsolatos tárlatról, vagy csak mélyebben beleásná magát ebbe a kérdéskörbe, annak most itt az alkalom! Az intézményben a szocialista időszakban tiltólistás, legendás underground csoport szerepéről esik szó és a korábbi tárlat legfontosabb dokumentumaiból csemegézünk. Ezt követően pedig a sétálókat a 80-as évek zárt képzőművészeti és zenei csoportjától egészen napjainkban hasonlóan zárt, közönség számára megközelíthetetlen underground, összművészeti alkotóhelyszínig, a Keleti Blokkig kalauzoljuk.

Áttekintjük mennyiben más a 80-as években és napjainkban egy ilyen műhely? Kiderül, hogy miként lehet az egykori Ajtósi Dürer soron található ELTE-komplexum diákjának ugyanaz a tér az egyik évben még az egyetemi előadás a tanterme, a másikban viszont már a zenekari próbaterme vagy éppen a „közösségi” nappalija.
Megnézzük, hogy miként alakul ki a városligeti csomópont mentén az alterkocsmákban azonos design megoldás, a 70-es és 80-as évek magyar lemezborítóiból felépülő rengeteg? Kiderül az is, hogy miben különbözik a szocializmusban hivatalosan mellőzött underground zenekarok és a támogatott együttesek albumjainak designja.

A sétát összeállította és vezeti: Mészáros Flóra, művészettörténész

Belépő: 3000 Ft, kedvezményes 2500 Ft. Árak és regisztráció itt.


Egyéb infó itt.
2013. szeptember 30. - október 27.

Műcsarnok

Jegyek
2013. szeptember 14. - szeptember 15.
Előző program

MenNonNo

2013. október 19.
Következő program

Nagy Dénes