Gábor Imre tárlatvezetése az ENTER kiállításon

Gábor Imre képzőművész, főiskolai docens tárlatvezetése az ENTER kiállításon

 ENTER - a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) művészeti hallgatóinak kiállítása

A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) Magyarország egyik legnagyobb művészeti képzési módszertanával rendelkező felsőoktatási intézménye. Az ENTER kiállítás címe utal a művészeti kihívásokra, a hagyományos és új műfaji megjelenítések alkalmazására és egyben a művészeti iskolák sokszínű versenyére, amely a korszerű oktatás alkalmazását igényli. A 2009-ben indult művészeti képzésben jelenleg 11 alapszak (BA), 8 mesterszak (MA) és 5 szakirányú továbbképzés közül választhatnak a leendő hallgatók a film, a fotó, a divat, a craft, a dizájn, az animáció, a grafika, a médiadizájn és a belsőépítészet különböző területeiről. A folyamatosan bővülő magyar és angol nyelvű képzési metódusban jelenleg a művészeti területen közel 1400-an tanulnak. A METU több mint 40 országban 130 külföldi intézménnyel tart fent partneri kapcsolatot.

A kiállításon látható munkák a Metropolitan Egyetem alap- és mesterszakán működő négy művészeti intézetéből: a Design, a Grafika, a Média és a Mozgókép Intézetből, valamint a 2015-ben elindult LAB projektjellegű progresszív műhely alkotásaiból állnak össze. A Design Intézetből a textil-, a divat-, a környezet- és formatervező művészek, valamint a belsőépítészek mutatkoznak be. A Grafika Intézet hallgatói a tervezőgrafika és elektronikus ábrázolás kísérleti és innovatív irányait, valamint a képi ábrázolás klasszikus és sokoldalú felhasználását prezentálják. A Média Intézet bemutatkozásában az animáció, a fotó és a médiadizájn kortárs kihívásainak területeiről jelennek meg alkotások. A Mozgókép Intézet kreatív filmjei biztos alapokon nyugvó, művészeti-technikai-gazdasági környezetre reflektáló, naprakész alkotások. A LAB megvalósult művei olyan interdiszciplináris projektek, közösségi terek, amelyek egyben az alkotás és megvalósítás eredményeit kompenzálják.

Az ENTER kiállítás bepillantást enged az egyetemen folyó kreatív alkotói folyamatokba. Az itt bemutatott jelenlegi színes spektrumú képzés nem csupán a jövő technológiaalapú területeit kutatja, hanem biztos alapokkal kapcsolódik a tradíciókhoz is. A most bemutatkozó alkotások nagy része diplomamunka, melyek közül több különdíjban részesült. A nagyközönség számára látható, zömében új művek befogadását hallgatóink munkásságáról szóló rövid leírás segíti, ahol a látogató megismerkedhet az alkotó szubjektív világával. A szemlélő újraélheti a terv és a kész munkafolyamaton átívelő ötlet megvalósulását, sok esetben az esztétikán túlmutató innovatív alapokat is felölelő felhasználást. Így a látogató megtapasztalhatja a campuson kialakult integrált alkotási folyamat közösségi hatását, amely az egyéni képességek kiterjesztésére alapoz.

A programon napi belépőjeggyel lehet részt venni.

 

2016. december 8. 17:00

Műcsarnok/Box

Jegyek
2016. december 7. 18:00 - 20:00
Előző program

Ingmar Bergman: Rítus

2016. december 10. 10:30 - 13:00
Következő program

Álmodozzunk a múlt városában!