Alkoss Te is! Új csoportos művészeti foglalkozások Paolo Ventura és Major Kamill tárlatán, illetve a Derkó 2020 kiállításon

Alkoss Te is – osztály- illetve csoportfoglalkozások

Élményalapú foglalkozásainkon párbeszédet kezdeményezünk a kiállított munkákkal, ismerkedést a művészettel, amelyhez mindenki számára befogadható és érthető kontextust teremtünk. A különböző korosztályok igényeit figyelembe véve, a kiállítótérben sokoldalú, izgalmas lehetőségeket kínálunk a fiataloknak ahhoz, hogy ismereteket szerezhessenek a világról, a társadalomról, magukról és másokról. Foglalkozásaink a vizuális fejlődésen túl az egyéni és a szociális fejlődés lehetőségét is segítik. Mindehhez eszközként használjuk az aktuális kiállítás munkáit, a vizuális nevelés módszereit, a drámapedagógiát, a játékot és nem utolsósorban a meséket.
Osztályoknak 700Ft/fő, 2 kísérőnek ingyenes
Fogadjuk a mozgásukban korlátozott, hátrányokkal, illetve megértési nehézségekkel élők szervezett csoportjait is, részükre az érintett csoportokra vonatkozó kedvezmény igénybe vehető.
 
Alkoss te is! Foglalkozások Paolo Ventura kiállításához
 
Megszólal a 23. kép
A segítségetek nélkül a történet a 22. képnél befejeződne, de a foglakozáson lehetőség nyílik egy pillanatnyi továbbgondolásra, pasztellkrétákkal ragadjuk meg a megidézett pillanatot. A mese folytatódhat a 23. képben, nagyon kíváncsiak vagyunk, hogyan!
A zárt helyek titka
Paolo Ventura kiállításán közösen gondolkodunk döntésről, dilemmáról,
félelemről, jó és másként jó megoldásokról. A művészetpedagógiai programon részt vevő iskolai csoportok diákjai a foglakozás során megfogalmazott reflexióikat rögzítik néhány mondatban a kiállított képek nyomán.
 
Alkoss te is! Foglakozások Major Kamill kiállításához
 
Papírcsík lovagok és papírcsík úrhölgyek
A síkföldlakók távoli rokonai a papírcsík lovagok és papírcsík úrhölgyek: sokfélék, karcsúak és kevésbé karcsúak, hol elvékonyodnak, hol újra kiszélesednek. Bár időnként keresztezik egymást mégis azon igyekeznek, hogy kellően távolságtartók legyenek. Néha megszegik a saját maguk alkotta szabályokat, és kilépnek a rendszereikből, de csak a móka kedvéért. A foglalkozáson kipróbáljuk, milyenek a távolságtartó papírcsík lovagok és papírcsík úrhölgyek hétköznapjai, és közösen kitaláljuk, milyen lehet, amikor a jókedvű papírcsíkok viccelődnek.
Nyomhagyás és nyomtatás
Képzeljük el, hogy minden mozdulatunk az előző mozdulat ismétlése, szabályos és hullámzó ritmus. A felvett ritmusunkkal és a saját jelünkkel hagyunk nyomot a közös rajzoláson. A változatosságot a csoporttársak adják, hiszen mindenkinek más a ritmusa, más a jele, nem is beszélve a színekről. Ha ez már jól megy, készíthetünk saját ritmusainkról egy monotípiát, Major Kamill műveinek ihletésére.
A rend alatt feszülő rendetlenség
A hétköznapok rendszereit, ismétlődéseit és azok töredezettségét is tetten lehet érni Major Kamill munkáiban. Fedezzük fel a munkákba rejtett feszültséget, a rendszer építkező egyensúlyát a véletlen romboló, lebontó lenyomataival. Készítsünk egyensúlyképeket papír, maszkolószalag és ragasztó használatával.
 
Alkoss te is ! Foglalkozások a Derkó 2020 kiállításhoz
 
Játsszunk zsűrit
Ki ne szeretne zsűrizni remek kortárs munkákat? Válogatunk, megfigyelünk és értékelünk, nem utolsó sorban érvelünk, mert a végső válogatásban csak három „legjobb” mű maradhat. Vajon melyik három nyeri el tetszéseteket? A válogatás válogatásához szórólapot készítünk: mivel a kiállításhoz nem készült képeslap, ezt a közös munkánkkal pótoljuk.

2020. március 12. csütörtök 18:59

nemzeti-szalon.hu

Előző hír