Művészeti foglalkozások

Alkoss te is !  A Tiszta szívvel festeni című kiállításhoz kapcsolódó művészetpedagógiai foglalkozások – kivételesen nem korcsoportok szerint

  1. Szabadságtapasztalat

A Jelenlétkertben keressük az ismerős, de el eltűnő, vagy épp felbukkanó formákat, majd azon áthaladva jutunk el a Műteremvárosba. Ezeket a formákat kell elcsípnünk, összegyűjtenünk egy erre a célra előkészített füzetben, majd a „gyűjteményünkből” megalkothatjuk azt a képet, amit a Műteremváros könyvtárában szimbolikusan elhelyezhetünk. Így születik meg jelenlétünkből és megfigyeléseinkből a személyes kert. A munkákat lefotózzuk, ezzel a dokumentálással kerülünk be a közös emlékezet részeként a közösségi mátrix belső könyvtárába, az internetre.

  1. Képekben utazunk

A falakon látható képek meghívók: ösztönzések arra, hogy legyünk társai a művésznek egy-egy utazásán, készítsünk útinaplót, kiderítve és rögzítve ki, merre járná be – egy vagy több képet választva a kiállítás képei közül – a kínálkozó területet. Ha már jól ismerjük az utazásunk történetét, egy önálló darabbal egészíthetjük ki a választásunkat.

  1. Mi a kedvenc színed?

A színek sokféleképpen hatnak: erejükkel, rezgésükkel, hullámhosszukkal, sugárzásukkal, hideg vagy meleg tónusukkal. Ebben a gyakorlatban a színek és fények követésével jutunk a történetek mélyére. Hogyan szólítanak meg a színek, mit tesznek hozzá a formákhoz? Játszunk a színekkel, kollázst készítünk, és megfigyeljük, hogyan befolyásolják a pillanatainkat.

  1. Test, test, test

Témánk a test – a felszín, és ami mögötte van. Vajon lehet-e hasonlóság a tengerparton napozók és Cézanne csendéletei, vagy Matisse színes formái között? Gondolataink a közvetlen tapasztalat és az elvont témák körül járnak, ezekről gondolkodva reagálunk a látottakra, és kollázst alkotunk, hogy jobban megértsük a képek által kiváltott élményt.

jelentkezés : schopp.ildiko@mucsarnok.hu  

A foglakozások 90 percesek, 700Ft/ fő, két kísérőnek ingyenes


Hol volt, hol nem címmel indul a KAVICS tehetséggondozó műhely 2019. október 2-án.

Az új évben az első találkozásunk Szotyory László kiállításába vezet. A vágy titokzatos tárgyai című kiállításban keressük a varázslatot, amivel megváltoztathatjuk a körülöttünk lévő világot.

A foglalkozásokra várjuk azokat a 7-10 év közötti fiatalokat, akik szeretnek alkotni, szeretnek közösségben gondolkodni.

A műhelymunka minden szerdán délután 16:30-tól 17:45ig a Műcsarnok kiállítótermeiben folyik.

A foglalkozások díja 2000Ft/ hó

jelentkezés : schopp.ildiko@mucsarnok.hu  


MŰVÉSZETPEDAGÓGIAI FOGLAKOZÁSOK A MŰCSARNOKBAN
 
Alkoss Te is – osztály- illetve csoportfoglalkozások
Négy korcsoportnak: óvodások, alsó- ill. felső tagozatos, valamint középiskolások részére
Élményalapú foglalkozásainkon párbeszédet kezdeményezünk a kiállított munkákkal, ismerkedést a művészettel, amelyhez mindenki számára befogadható és érthető kontextust teremtünk. A különböző korosztályok igényeit figyelembe véve, a kiállítótérben sokoldalú, izgalmas lehetőségeket kínálunk a fiataloknak ahhoz, hogy ismereteket szerezhessenek a világról, a társadalomról, magukról és másokról. Foglalkozásaink a vizuális fejlődésen túl az egyéni és a szociális fejlődés lehetőségét is segítik. Mindehhez eszközként használjuk az aktuális kiállítás munkáit, a vizuális nevelés módszereit, a drámapedagógiát, a játékot és nem utolsósorban a meséket.
Osztályoknak 700Ft/fő, 2 kísérőnek ingyenes
Fogadjuk a mozgásukban korlátozott, hátrányokkal, illetve megértési nehézségekkel élők szervezett csoportjait is, részükre az érintett csoportokra vonatkozó kedvezmény igénybe vehető.
 
Korhatár nélkül - családi napok
Hétvégeken az aktuális kiállításhoz kapcsolódó programjainkon várunk szeretettel mindenkit korhatár nélkül művészeti foglalkozásainkon.
Az aktuális kiállításra megvásárolt aznapi jegyek érvényes a programra, 7 éves kor alattiaknak a program ingyenes.
 
Csak Lazán!
Felnőtteknek szóló művészetpedagógiai foglalkozás egy-egy kiállításhoz kapcsolódva.
Engedjük át magunkon a felszabadító alkotói energiák áramlását, próbáljuk ki a kiállításhoz kapcsolódó foglalkozás lehetőségeit: fedezzük fel együtt a kiállított munkákat, és alkossunk közösen.
Az aktuális kiállításra megvásárolt aznapi jegy érvényes a programra.
 
Művészetpedagógiai útikalauz
Évente kétszer pedagógusoknak, pedagógus hallgatóknak és bárkinek, aki érdeklődik a művészetközvetítés iránt.
A művészetpedagógia utat kínál a pedagógusoknak: lehetőséget nyújt arra, hogy a megszokottól eltérő környezetben lássák tanítványaikat. A diákok olyan reakcióit, ismereteit, informális tudását fedezhetik fel, melyek megtapasztalására iskolai keretek között nem lenne lehetőségük. A fiatalok is profitálnak az új helyzetből: lehetőséget kapnak az elvont gondolkodás és az új információk beépítésének gyakorlására, szubjektív látásmódjuk kialakítására, a kooperációs és érvelő készség gyakorlására, a képi látás fejlesztésére, a kreatív gondolkodásra, és alkalomadtán mindezt vizuális alkotásban is megjeleníthetik.
Szeretnénk a gyakorló és a leendő pedagógusokkal megismertetni a budapesti Műcsarnok művészetpedagógiai munkáját, hogy saját tapasztalataikon keresztül fedezzék fel a módszerben rejlő lehetőségeket. A művészetpedagógia nem kizárólag, és nem elsősorban a művészeti oktatás része, a módszer minden képzési terület kompetenciáinak fejlesztésében hasznos. Az itt megszerzett élmények és tudás saját pedagógiai munkájuk szolgálatába állítható, szerves részévé válhat az iskolai interdiszciplináris ismeretek elmélyítésének.
700Ft/alkalom
 
Tanári tárlatvezetések
Célja, hogy a megnyíló kiállításainkról és a kiállításhoz kapcsolódó művészetpedagógiai foglalkozásokról tájékoztatást kapjanak a pedagógusok.
A program ingyenes, de regisztrációköteles.
 
Kavics Tehetséggondozó műhely
Képzőművészeti foglalkozásainkon, melyekre 6-12 éves, alkotni szerető kisiskolásokat várunk, összefüggő történetet dolgozunk fel.
Saját és közös művek, szerepjáték, mesék és sok-sok beszélgetés, ezernyi impulzus és felszabadított kreativitás ‒ igazi gyerekközpontú foglalkozásokkal várunk mindenkit a Műcsarnok aktuális kiállításihoz kapcsolódva.
Októbertől május végéig minden szerdán, kreativitást felszabadító műhelymunka 16:30-18 óráig
2000Ft/ hó
 
Tematikus séta -  osztályoknak/csoportoknak
Hősök a Hősök terén, múzeumpedagógiai séta a Műcsarnok körül
Értelmezzük és közelről is megvizsgáljuk a tér elrendezését és berendezéseit, az épületeket, a szobrokat és igyekszünk ráhangolódni a korszakra, amikor Ybl Miklós Gloriett kútháza, az Európa legmélyebb fúrásaként nyilvántartott, gyógyvizet adó kút helyére felépült a Schickedanz millenniumi emlékmű a Műcsarnokkal és a Szépművészeti Múzeummal. Különleges sétánkat a Műcsarnok körüljárásával a ligetben folytatjuk, szemügyre véve az új tér- és épített elemeket: az 56-os emlékművet és a Világórát, majd visszatérünk a Műcsarnokba, ahol, az aktuális kiállítást is megtekinthetik a sétán résztvevők.
700Ft/alkalom
 
 
 
További információ: schopp.ildiko@mucsarnok.hu