Művészeti foglalkozások

Alkoss te is! foglalkozások a Külön ter(m)ek kiállításokhoz

 

Foglakozás alsó tagozatos diákok részére

Csodálatos növények

Vizsgálódásunk tárgyai a növények lesznek. Miért és hogyan nőhet óriásira egy alma, és ha már ekkorára nőtt, miben különbözhet a kisebb rokonaitól, vagy miben lehet azonos velük? A Külön ter(m)ek kiállításán Naomi Devil képeivel ismerkedhetünk, megfigyelhetjük az arányokat, hasonlóságokat és különbözőségeket keresünk, majd megalkotjuk saját szupergyümölcseinket, melyek minden problémánkat orvosolják.

 

Felsősöknek

Ha te választanál

Mű-tárgy olvasási gyakorlat felsősöknek

Művészetpedagógiai foglalkozásunk során alkalmunk lesz szerepjátszásra, lehetünk kurátorok, galeristák, műgyűjtők, múzeumi szakemberek. Felfedezésünk terepe a Külön ter(m)ek című kiállítás, ahol hét művész munkáival ismerkedhetnek meg a fiatalok. Az új válogatáshoz meghívót készítünk, és néhány szubjektív tárlatvezetésnek is részesei lehetünk.

 

Középiskolásoknak

Szószövet

Külön ter(m)ek kiállításon Richter Sára „labirintusában” ismerkedünk a szavakkal, a szavak üzeneteivel, többrétegűségével és evidenciáival.  A kiállított szóhímzéseket megvizsgáljuk, párhuzamba állítjuk a saját, hétköznapi szóáradatainkkal, miközben kicsit eltévedünk a labirintusban, a szavak, képek és foltok között, megalkotva a kommunikáció új, egyedi szövetét.

 

Alkoss te is!

David Lynch Kis történetek kiállításához kapcsolódó foglalkozás középiskolásoknak és 18 felettieknek

Szürreális történetek

Karton doboz mint fotóstúdió, ahol minden megvalósítható - még kis történetek is. David Lynch világa különös, szürreális, időnként akár még bizarrnak is találhatjuk. Vegyünk részt a játékban, nézzük meg a beállított fotómontázsokat, alkossunk saját víziót Lynch fotóinak ihletésére - mindehhez használjuk a fantáziánkat és a mobiltelefonunkat is!

 

Korhatár nélkül! | Családi hétvégék sorozata a Műcsarnokban

 
Schopp Ildikó művészetpedagógus szombatonként elevenné varázsolja a kiállítás tereit. Kicsik és nagyok kalandos történeteken keresztül ismerkedhetnek meg a kiállított művekkel, és válhatnak maguk is alkotókká. Várjuk az egész családot Korhatár nélkül a Műcsarnokban a Külön termek című kiállításokhoz kapcsolódóan!
 
2019. 03. 02. szombaton 10:30-tól 13 óráig
Maszkok
Lopakodjunk be álarcunk biztonságában Milorad Krstić különös világába. Készítsünk maszkokat a kiállítás képei között, alkossunk történetet a maszkjaink és a képek szereplőivel.
 
2019. 03. 09. szombaton 10:30-tól 13 óráig
Csodagyümölcsök kertje
Harmónium varázsló kicsit unatkozott. Hogy szórakoztassa magát, összekeverte a megszokott dolgokat maga körül. Így lett a kicsiből nagy, a pirosból kék, a csendesből hangos, a sötétből világos. Milyen ez a felfordított világ? Nézzük meg, készítsük el ezt a színespapír világot Ördög Noémi képei között kalandozva.
 
2019. 03. 23. szombaton 10:30-tól 13 óráig
Itt meg mi történt?
Képbe-vetítés rövid történetírással, fóliaképek készítésével. Németh Marcell munkái lehetőséget adnak a kíváncsi és figyelmes látogatóknak, hogy saját maguk megfejtsék és kitöltsék a hiányokat. A korhatár nélkül családi napon kísérletet teszünk válaszokat találni a kérdésre: itt meg mi történt?
 
A családi napok programjaira a kiállításra megvásárolt jegyek érvényesek, 7 éves kor alatt a részvétel ingyenes.
 
 

 

MŰVÉSZETPEDAGÓGIAI FOGLAKOZÁSOK A MŰCSARNOKBAN

 

Alkoss Te is – osztály- illetve csoportfoglalkozások

Négy korcsoportnak: óvodások, alsó- ill. felső tagozatos, valamint középiskolások részére

Élményalapú foglalkozásainkon párbeszédet kezdeményezünk a kiállított munkákkal, ismerkedést a művészettel, amelyhez mindenki számára befogadható és érthető kontextust teremtünk. A különböző korosztályok igényeit figyelembe véve, a kiállítótérben sokoldalú, izgalmas lehetőségeket kínálunk a fiataloknak ahhoz, hogy ismereteket szerezhessenek a világról, a társadalomról, magukról és másokról. Foglalkozásaink a vizuális fejlődésen túl az egyéni és a szociális fejlődés lehetőségét is segítik. Mindehhez eszközként használjuk az aktuális kiállítás munkáit, a vizuális nevelés módszereit, a drámapedagógiát, a játékot és nem utolsósorban a meséket.

Osztályoknak 700Ft/fő, 2 kísérőnek ingyenes

Fogadjuk a mozgásukban korlátozott, hátrányokkal, illetve megértési nehézségekkel élők szervezett csoportjait is, részükre az érintett csoportokra vonatkozó kedvezmény igénybe vehető.

 

Korhatár nélkül - családi napok

Hétvégeken az aktuális kiállításhoz kapcsolódó programjainkon várunk szeretettel mindenkit korhatár nélkül művészeti foglalkozásainkon.

Az aktuális kiállításra megvásárolt aznapi jegyek érvényes a programra, 7 éves kor alattiaknak a program ingyenes.

 

Csak Lazán!

Felnőtteknek szóló művészetpedagógiai foglalkozás egy-egy kiállításhoz kapcsolódva.

Engedjük át magunkon a felszabadító alkotói energiák áramlását, próbáljuk ki a kiállításhoz kapcsolódó foglalkozás lehetőségeit: fedezzük fel együtt a kiállított munkákat, és alkossunk közösen.

Az aktuális kiállításra megvásárolt aznapi jegy érvényes a programra.

 

Művészetpedagógiai útikalauz

Évente kétszer pedagógusoknak, pedagógus hallgatóknak és bárkinek, aki érdeklődik a művészetközvetítés iránt.

A művészetpedagógia utat kínál a pedagógusoknak: lehetőséget nyújt arra, hogy a megszokottól eltérő környezetben lássák tanítványaikat. A diákok olyan reakcióit, ismereteit, informális tudását fedezhetik fel, melyek megtapasztalására iskolai keretek között nem lenne lehetőségük. A fiatalok is profitálnak az új helyzetből: lehetőséget kapnak az elvont gondolkodás és az új információk beépítésének gyakorlására, szubjektív látásmódjuk kialakítására, a kooperációs és érvelő készség gyakorlására, a képi látás fejlesztésére, a kreatív gondolkodásra, és alkalomadtán mindezt vizuális alkotásban is megjeleníthetik.

Szeretnénk a gyakorló és a leendő pedagógusokkal megismertetni a budapesti Műcsarnok művészetpedagógiai munkáját, hogy saját tapasztalataikon keresztül fedezzék fel a módszerben rejlő lehetőségeket. A művészetpedagógia nem kizárólag, és nem elsősorban a művészeti oktatás része, a módszer minden képzési terület kompetenciáinak fejlesztésében hasznos. Az itt megszerzett élmények és tudás saját pedagógiai munkájuk szolgálatába állítható, szerves részévé válhat az iskolai interdiszciplináris ismeretek elmélyítésének.

700Ft/alkalom

 

Tanári tárlatvezetések

Célja, hogy a megnyíló kiállításainkról és a kiállításhoz kapcsolódó művészetpedagógiai foglalkozásokról tájékoztatást kapjanak a pedagógusok.

A program ingyenes, de regisztrációköteles.

 

Kavics Tehetséggondozó műhely

Képzőművészeti foglalkozásainkon, melyekre 6-12 éves, alkotni szerető kisiskolásokat várunk, összefüggő történetet dolgozunk fel.
Saját és közös művek, szerepjáték, mesék és sok-sok beszélgetés, ezernyi impulzus és felszabadított kreativitás ‒ igazi gyerekközpontú foglalkozásokkal várunk mindenkit a Műcsarnok aktuális kiállításihoz kapcsolódva.

Októbertől május végéig minden szerdán, kreativitást felszabadító műhelymunka 16:30-18 óráig

2000Ft/ hó

 

Tematikus séta -  osztályoknak/csoportoknak

Hősök a Hősök terén, múzeumpedagógiai séta a Műcsarnok körül
Értelmezzük és közelről is megvizsgáljuk a tér elrendezését és berendezéseit, az épületeket, a szobrokat és igyekszünk ráhangolódni a korszakra, amikor Ybl Miklós Gloriett kútháza, az Európa legmélyebb fúrásaként nyilvántartott, gyógyvizet adó kút helyére felépült a Schickedanz millenniumi emlékmű a Műcsarnokkal és a Szépművészeti Múzeummal. Különleges sétánkat a Műcsarnok körüljárásával a ligetben folytatjuk, szemügyre véve az új tér- és épített elemeket: az 56-os emlékművet és a Világórát, majd visszatérünk a Műcsarnokba, ahol, az aktuális kiállítást is megtekinthetik a sétán résztvevők.

700Ft/alkalom

 

 

További információ: schopp.ildiko@mucsarnok.hu

Zugló Tv

Zugló Tv

Pauker

Pauker

Pagony

Pagony

Kölyökbirodalom

Kölyökbirodalom