Kempelen - Ember a gépben

Médiaművészeti és történeti kiállításA C3 Alapítvány és a karlsruhei ZKM kiállítása a Német Szövetségi Kulturális Alapítvány Bipolar programja, az Ungarischer Akzent Németországi Magyar Kulturális Évad, valamint a Budapesti T

Megnyitó: március 23. 19 óra

Résztvevő művészek: Ken Feingold, Forgács Péter, Severin Hofmann – David Moises, Jovánovics György, László Gergely, Rákosi Péter, Pauer Gyula, Katrin von Maltzahn, Simon Penny, Martin Riches, Waliczky Tamás, Szegedy-Maszák Zoltán – Langh Róbert – Fernezelyi Márton - Aczél Richárd, Robotlab, Georg Winter – Michael Markert

Kurátor: Mélyi József
Társkurátor: Kálmán Rita
Tudományos tanácsadók:
Brigitte Felderer, Peternák Miklós, Ernst Strouhal
Technika: Fernezelyi Márton
Design: Gábor Palotai Design
www.kempelen.hu Jegyek elővételben is kaphatóak a pénztár nyitvatartási ideje alatt.

Ingyenes tárlatvezetés
minden csütörtökön 17 órától.
További információ:
Héjj Klára +36 14607018

Tudományos szimpózium
A budapesti kiállításhoz tudományos szimpózium kapcsolódik, követve és kiegészítve a kiállítás témáit, mint a sakk és a gép, a hangszimuláció és az automaták, a robotika, a mesterséges intelligencia fejlődése, a művészet, a tudomány és a technika kapcsolata, valamint Kempelen korának kulturális és társadalmi történései.

Wolfgang von Kempelen (1734-1804) sakkautomatájának története és a hozzá kapcsolódó legenda több mint két évszázad óta foglalkoztatja a művészeket, tudósokat és laikusokat. A sokoldalú feltaláló és udvari ember neve ezalatt összeforrt a gépezetben rejtőző ember gondolatával, miközben a szemfényvesztő mutatvány – egyben mechanikai mestermunka - elhalványította más találmányai, elsősorban a beszélőgép hírnevét.
Most, több mint kétszáz évvel Kempelen halála után a C3 Alapítvány és a karlsruhei ZKM közös kiállítása a polihisztor két kiemelkedő mechanikai találmánya, a sakkautomata és a beszélőgép középpontba állításával nem csupán a szinte megfoghatatlanul szerteágazó életmű legmaradandóbb emlékeire kíván fókuszálni. Kempelen mint tudós, mérnök, művész, mutatványos, hivatalnok és magánember megjelenítése mellett a tárlat a feltaláló személyéről a kor Habsburg birodalma, Magyarország és Közép-Európa történelme, művelődéstörténete irányában tágítja a képet: bemutatja Mária Terézia és II. József udvarának világát, a korszak mechanikai találmányait, a feltalálás feltalálásának időszakát, a szabadkőművesek mozgalmát, az évszázad török- és bábu-mániáját.
A kiállítás másik célja az innovatív gondolat történetének feldolgozása, a technika- és eszmetörténet Kempelen és szerkezetei által inspirált elemeinek bemutatása. A tárlat a történelmi összefüggések mellett olyan – részben kifejezetten erre az alkalomra készült – kortárs médiaművészeti alkotásokat mutat be, amelyek Kempelen találmányainak gondolatkörébôl kiindulva találják meg az összefüggést a felvilágosodás kori ötletek és a jelen kérdései között.
Kempelen, ahogy az egykori német államfő, Theodor Heuss írta, „a történelem mellékszereplője” volt, igazi „határszemélyiség”: a régi és az új Európa peremvidékén, az ipari és a francia forradalom által meghúzott korszakhatárokon. Bár Kempelen világát több mint kétszáz év választja el tőlünk, a XVIII. század másod felének technikai, műszaki újításai, az egymást túllicitáló tudományos felfedezések és művészeti formák sokszerűségének atmoszférája és jelenünk között felismerhetők a hasonlóságok.
A kiállítás a tervek szerint Budapest és Karlsruhe után 2007. második felétől 2008. végéig Szlovákiában és Ausztriában is bemutatásra kerül.

Ez a projekt a Bipolar német-magyar kulturális együttműködések és az Ungarischer Akzent közös támogatásával valósul meg. A Bipolar a Német Szövetségi Kulturális Alapítvány (Kulturstiftung des Bundes) kezdeményezése.
2007. március 23. - május 28.

Műcsarnok

Jegyek
2007. március 20. - április 21.
Előző kiállítás

SZABÓ DEZSő: TIME BOMB

2007. április 12. - május 23.
Következő kiállítás

Anton Prinner - 1902-1983 retrospektív kiállítása