Információ az Ernst Múzeumban

Andreas Fogarasi egyéni kiállítása

Támogatók: OKM, Bundesministerium für Unterricht, Kunst und Kultur Osztrák Kulturális Fórum Budapest Médiatámogató: Art-magazin 2007-ben az 52. Velencei Biennále Magyar Pavilonja Arany Oroszlán-díjat nyert Andreas Fogarasi Kultur und Freizeit (Kultúra és szabadidő) című projektjével.
A projekt, amelynek kurátora Timár Katalin volt, egy jelenleg egész Európát érintő jelenséggel, a populáris kultúra változó színtereivel, az egykor határozott kultúrpolitikai döntések és elképzelések mentén formálódó kultúrházak jelenével foglalkozik. A hat, nem kifejezetten dokumentációs igénnyel készült rövidfilm sokkal inkább kérdésfelvetés a gazdag múlttal rendelkező klubok, művelődési házak, közösségi intézmények aktuális helyzetével kapcsolatban, illetve a megváltozó politikai, gazdasági és kulturális térben való lehetséges működésüket, „új” identitásukat és státuszukat illetően. A „minimozikként" és egyben szobrászati objektumként működő „black boxokban” vetített videók lassan mozgó képei hangsúlyosan szubjektív szemszögből mutatják az indulásuk óta több átépítést megélt terek és városi környezetük részleteit, az egykor és ma másféle kisközösségek, szakmai börzék, szub-, és szatellitkultúrák és rendezvények helyszíneivé váló közösségi házak helyzetét.

Fogarasi számos munkája és sorozata foglalkozik a kulturális identifikáció, többek között a branding (márkaépítés) kérdéseivel, annak a megjelenésben történő vizuális változásaival (Public Brands – The Nine States of Austria, 2003; Westen [aka Osten]), 2005). Projektjeinek szerves része a tipográfiával, kommunikációs designnal, építészettörténettel és ipari formatervezéssel kapcsolatos kutatás. Egy kiválasztott struktúra (építészeti /design /kultúrtörténeti) és jelképrendszerének komplex vizsgálata rendszerint az installáció terének és tárgyainak megtervezésében is lefordítódik. Az Információ kiállítás a Kultur und Freizeit projekt mellett elsőként mutat be Magyarországon nagyobb szabású válogatást a művész elmúlt 7-8 évben készített munkáiból.

Andreas Fogarasi a bécsi Iparművészeti Egyetemen hallgatott építészetet. 1997 és 1999 között a Freie Klasse (szabad osztály) társszervezöje/hallgatója volt. Tanulmányait 2003-ban fejezte be a bécsi Képzőművészeti Akadémián. 2001 óta a dérive – városkutatási folyóirat társszerkesztője (www.derive.at).

megnyitó: 2008. május 16-án, 18 órakor

megnyitja: Erhardt Miklós képzőművész
A kiállítás megnyitóján elhangzott szövege itt olvasható:
http://www.exindex.hu/index.php?l=hu&page=3&id=575
2008. május 17. - június 29.
Jegyek
2008. április 30. - június 27.
Előző kiállítás

Barakonyi Szabolcs: Tébánya. Bányászváros, bánya nélkül

2008. május 24. - május 25.
Következő kiállítás

Nation & Fashion Olasz divathétvége a Műcsarnokban