Múzeumok éjszakája az Ernst Múzeumban

2010. június 19. 17–02 óra

Programok az Ernst Múzeumban 17–02 óra
Várnai Gyula: Ugyanaz a patak / kiállítás

Várnai Gyula a magyarországi neokonceptualizmus egyik legizgalmasabb képviselője, akinek humor, irónia, görbe tükör és szigorú tudományosság lengi körül munkáit. Alkotásaiban Öveges professzor egyszerű kísérleti eszközei találkoznak a konceptuális művészet intellektualizmusával. Várnai kifordítja eredeti összefüggéseiből a komoly kijelentéseket, hogy általános emberi tulajdonságokra irányítsa a figyelmet. Fotók, printek és tárgyegyüttesek mellett anamorfikus torzítások, különös projekciók szerepelnek a kiállításon, valamint egy különös, az épület homlokzatára kihelyezett PET-palackok műanyag kupakjaiból készített molinó. A kiállítás címe részben utalás Hérakleitosz töredékére "nem léphetsz kétszer ugyanabba a folyamba", másrészt egy buddhista koant idéz, amelyek a világ és benne az ember folyamatos változását, a nézőpontok és aspektusok párhuzamosan fennálló érvényességét reprezentálják. Aki kedveli a koanokat és szereti felfedezni az atomfizika rejtelmeit (a hétköznapi gondolkodás számára érthető formában), ott a helye a kiállításon.

17-02 óra
Kedvezményes könyvvásár a Műcsarnok kiadványaiból

A könyvvásáron kedvezményes áron szerezhetők be a Műcsarnok közelmúltban kiadott kiadványai – katalógusok, tanulmánykötetek, ismert nemzetközi művészetelmélet írók könyveinek magyar fordításai –, valamint korábbi közkedvelt plakátok, képeslapok közül válogathatnak az érdeklődök.

18 óra
Nézőpont kérdése / múzeumpedagógiai program gyerekeknek

Mit lát meg egy gyermek a kortárs művészet játékosságából? Milyen inspirációt jelent egy kiállítás a gyermekeknek? Szabics Ágnes és csapata vezetésével a gyermekek saját szempontjaikat követve járják végig Várnai Gyula kiállítását, s alkotják meg végül saját művüket.

19.30 óra
Írószemmel – Irodalmi tárlatvezetés Péterfy Gergellyel

Az Írószemmel – Irodalmi tárlatvezetések című sorozatban kortárs írók vezetik végig a látogatókat a Műcsarnok vagy az Ernst Múzeum kiállításain. A hagyományos tárlatvezetések művészettörténeti szempontjai mellett kíváncsiak vagyunk arra is, egy íróban milyen gondolatokat ébreszt egy-egy tárlat vagy műalkotás, milyen szövegeket társít a vizuális alkotásokhoz, illetve milyen művek létrehozására inspirálja. Az Írószemmel című sorozatban eddig Podmaniczky Szilárd, Csaplár Vilmos, Németh Gábor és Háy János tartott nagysikerű irodalmi tárlatvezetéseket. Ez alkalommal Péterfy Gergely író a tárlatvezető Várnai gyula kiállításán.

22.30 óra
Sc.Art Lab: A JÓL TEMPERÁLT UNIVERZUM – zene a világűr hangjaira

A Sc.Art Lab Márton András önálló produkciója, aki a KFT együttes zenésze, a Sc.Art együttes alapítója, ifj. Kurtág Györggyel és zenésztársával, II. Lengyelfi Miklóssal (KFT). Számítógépről, vetítés kíséretében mutat be részleteket a Sc.Art zenei anyagából, amit az ősrobbanás hangjának, a Jupiter, a Szaturnusz és a Sarki fény hangjainak felhasználásával írt az együttes. A jól temperált univerzum az év hazai kortárs komolyzenei albuma díjat kapta a Fonogram – Magyar Zenei díjkiosztón. www.scartmusic.com

2010. június 19.
Jegyek
2010. június 18. - szeptember 19.
Előző kiállítás

A pult mögött

2010. június 28. - november 14.
Következő kiállítás

Megnevezték az Aviva Képzőművészeti Díj jelöltjeit