Az érzékelhető határán

Más hangok

Megnyitó: október 17-én a művészek jelenlétében
A kiállítást megnyitja KOVÁCS Balázs (XRC) filozófus és elektronikus zenész.
Koncertet ad Thanos CHRYSAKISChristian KOBIChristian SKJØDTSŐRÉS Zsolt Kvartett

Kurátor: Sőrés Zsolt
Koncepció: Rózsás Lívia A hang az elmúlt évtizedek képzőművészetében egyre nagyobb teret nyerő médium, annak ellenére, hogy ez alapjaiban ellenkezni látszik a képzőművészet fogalmával. A hang kiterjedése időben és a maga absztrakciójában merőben különbözni látszik az egyszeri képpé vagy plasztikus művé szervezett vizuális információtól, de még a többi időbeli műfajhoz (performansz- vagy videóművészet stb.) képest is erőteljes a vizualitás szinte teljes kivonásának hatása.

A hanginstallációk gyakran meghatározó eleme a külső helyszínen készült, többnyire a kész műben már modifikált formában hallható, felvétel (field recordings) valamint a szonifikáció – a nem hangzó jelek (kép, adat és ezek mátrixai) – meghangosítása. A felvett és újrajátszott zajokkal, környezeti hangokkal vagy a szonifikáció során a generált hangokkal, hangrétegekkel újra vagy először szembesülünk, azáltal, hogy a művészek beemelik őket a kiállítótérbe.

A hangfelvételi eljárások mára már lehetővé teszik olyan hangok előállítását és reprodukálását, melyeket egyébként nem érzékelnénk; vagy azért mert nem mindennapos hangkörnyezetünk részei, vagy, mert az emberi fül számára erősítés nélkül nem hallhatóak. A kiállítás olyan művek bemutatását tervezi, melyek az érzékelés, természetesen elsősorban a hang érzékelésének határmezsgyéire reflektálnak. A Műcsarnok termeiben a legutóbbi évtized néhány hanginstallációját mutatjuk be, magyar és külföldi művészek részvételével. Az érzékelhető határán – Más hangok nem a hangművészet történetét kívánja bemutatni, így sem magyar, sem nemzetközi vonatkozásában nem arra törekszik, hogy a kiállított műveken keresztül történeti vonalat rajzoljanak föl. Ezzel szemben egy médiumspecifikus ugyanakkor tematikus kiállítást képzeltünk el, ami a hang médiumának lehetséges képzőművészeti felhasználásai mellett a külvilág érzékelésének – elsősorban a szonifikáció révén megragadható – aspektusait tematizálja.

A hang képzőművészeti szerepével foglalkozó, hanginstallációkat bemutató kiállítások szórványosan voltak jelen Magyarországon, ezért Az érzékelhető határán – Más hangok hiánypótló tárlat, ami egyszerre jelent bemutatkozási lehetőséget magyar, részben kevéssé ismert alkotók számára, és mutatja be néhány külföldi alkotó legutóbbi munkáit.
2014. október 18. - november 23.

Műcsarnok

Jegyek
2014. szeptember 27. - 2015. január 4.
Előző kiállítás

Žilvinas Kempinas

2014. december 13. - 2015. február 1.
Következő kiállítás

KÉPPRAXISOK