"Sine loco et anno" - Konok Tamás retrospektív kiállítása

Konok Tamás retrospektív kiállítása a művész 75. születésnapjának tiszteletére az Ernst Múzeum jeles 20. századi életműveket bemutató sorozatának újabb eleme. A tárlat a nagy ívű pálya keresztmetszetét mutatja be a közönségnek a korai realista művektől a legutóbbi letisztult, absztrakt geometrikus alkotásokig.

Konok Tamás 1958-ban került Párizsba, ahol a másfajta szellemi miliő gyökeresen változtatta meg képalkotási módszerét. Kapcsolatba került a progresszív művészeti élet legnevesebb képviselőivel. A hetvenes évektől művei a világ struktúráinak egyre letisztultabb, egyre erősebb gondolati képletét adják. Vonalhálók és terek finom, törékeny egyensúlya születik meg a képfelületeken, amelyek kialakításához felhasználja a zenei szerkesztőelveket is. Egy sajátos mikrovilágot teremtenek, ahol a természet legelvontabb eleme, a vonal a rendteremtő erő. Folytonosságot jelentenek a művészet történetében, időtlenné desztillálva a múlt tapasztalatait.

Konok 1997-ben kapja meg a L'Ordre National du Mérite (Nemzeti érdemrend) lovagi címét, 1998-ban a Kossuth-díjat. Művei szerepelnek többek között a párizsi Fonds National d'Art Contemporain, a berni Musée des Beaux-Arts, a francia külügyminisztérium, a Bibliothéque Nationale gyűjteményében, valamint a Magyar Nemzeti Galériában.
2006. április 12. - május 3.

Ernst Múzeum

Jegyek
2006. április 11. - április 12.
Előző kiállítás

VIDEONALE Bonn - Prezentáció és videoválogatások vetítése

2006. április 25. - május 27.
Következő kiállítás

PACKING-CASE - Álmok túlélőcsomagokkal avagy túlélőcsomagok álmokkal