MORPH
Kalmár János ˑ Mata Attila ˑ Szabó Tamás

A 2005-ben alakult MORPH 2006-os bemutatkozó, majd 2011-ig további hat kiállítása után most nyolcadik alkalommal jelentkezik. Kalmár János, Mata Attila és Szabó Tamás Munkácsy Mihály-díjas szobrászművészek a térhez fűződő tapasztalataikat és kísérleteiket formálják alakokká, egyszerre kínálva esztétikai és az érzékelésen túli, szellemi élményt. Szobraikban az emberi test és az általa hordozott tartalom olyan rétegei is megnyilvánulnak, amelyek mind az időtől, mind az emberi fajtól függetlenek, ősi és akár állati gesztusok, melyek már évezredek óta részei az ember világának.

A három szobrász művei között saját, láthatóvá és érzékelhetővé tett tulajdonságainkkal kerülünk párbeszédbe, és a tapintható minőségekhez, a formákhoz, színekhez, felületekhez való közelítés által bontakozik ki a ráismerés, a megtapasztalt egylényegűség misztériuma. Kalmár János elegáns, égbe kiáltó ívekkel, Mata Attila bravúrosan játékos, bonyolult formai szerkezetekkel, Szabó Tamás elemi tömörséggel fogalmazza meg a test és a testben lakozó lélek kapcsolatát.

Mindhárom alkotó az anyagtalant formálja anyaggá, miközben szobraikon megőrzik az ecsetvonások, a színek ősi erejét is, és a műveket megmunkáló utolsó mozzanatokban kézi szerszámokat használva emlékeztetnek arra, hogy sem a 20. század, sem a sokadik ipari forradalom nem változtat a tényen: az emberi kultúra legnagyobb öröksége ma is a techné.

Ez az alkotói attitűd formai változatosságában rendkívül gazdag, végtelen természetességet hordozó alakzatokat teremt, amelyek az emberi létezés minden dimenzióját néhány mozdulatba foglalják, és általuk kitágítják az érzékelés tünékeny pillanatát.

A MORPH legfrissebb munkáit is bemutató kiállítás szeptember 21-től november 11-ig látogatható a Műcsarnokban.

kurátor: Reischl Szilvia

Barabás Márton megnyitó beszéde

A képen: SZABÓ Tamás: Metamorfózis XVIII., 2018 | MATA Attila: Hommage à Picasso, 1996–2006 | KALMÁR János: Intervallum IV., Emelkedés, 2017

 

 

Virtuális séta

MORPH | Kalmár János ˑ Mata Attila ˑ Szabó Tamás

MORPH | Kalmár János ˑ Mata Attila ˑ Szabó Tamás
2018. szeptember 21. - november 11.

Műcsarnok

Jegyek
2018. szeptember 5. - december 2.
Előző kiállítás

KOZMA KLASSZIK | A Budapesti Műhely és Kozma Lajos

2018. október 6. - 2019. január 20.
Következő kiállítás

Rejtett történetek | az életreform-mozgalmak és a művészetek