en

Művészeti foglalkozások

Súlypontoktól a hagyományokig a patafizikus labirintuson keresztül – Légy te is a része a kalandnak!
Képzőművészeti alkotóműhely a Műcsarnokban, június 19-23
Várunk titeket a nyári képzőművészeti alkotóműhelyünkben! Felfedezhetitek kiállításainkat, utazzatok velünk az időben és a térben, ahol a súlypontoktól a hagyományokig a patafizikus labirintuson keresztül különböző művészeti stílusokat és technikákat ismerhettek meg. Csatlakozzatok hozzánk, és élvezzétek a nyári szünetet a művészet és a kalandok világában! Festünk, rajzolunk, nyomtatunk és tervezünk, gipszet öntünk, agyagból építkezünk és újrahasznosítunk, ráadásul minden napunk eseményeit vizuális naplóban rögzítjük, hogy el ne feledkezzünk a részletekről! Minden elkészült alkotásunkat pénteken bemutatjuk a szülőknek, barátoknak, akik kíváncsiak egy különleges világban tett látogatás mindennapjaira. Felfedezésünk helyszínei a Műcsarnok kiállítóterei, kiállításai lesznek.
A foglakozások minden nap 9-től 16 óráig tartanak, a fiatalokat 8:30-tól tudjuk fogadni. Az ebédet, tízórait, valamint az alkotáshoz szükséges anyagokat, eszközöket biztosítjuk a gyermekek számára.
8-11 éves alkotni szerető fiatalok jelentkezését várjuk kalandozásunkhoz. A jelentkezéseket a beérkezés sorendjében tudjuk fogadni, maximális létszám 18 fő.
Jelentkezés és további információ: schopp.ildiko@mucsarnok.hu
Az alkotóműhelybe való jelentkezés a tábor díjának (42.000 Ft) befizetésével válik véglegessé, amelyet a tábor kezdete előtt legkésőbb 10 nappal kell megtéríteni.

Alkoss te is! Legyél te is kiállításfelfedező - Értsd a kortárs művészetet!

A Súlypontok | A megjelenítés határai a kortárs szobrászatban című kiállításhoz kapcsolódó Alkoss te is!  programunk általános és középiskolai osztályoknak, akikkel Farkas-Pap Éva, Gálhidy Péter, Majoros Áron Zsolt, Menasági Péter, Polgár Botond és Yengibarian Mamikon kiállítótereit járjuk be.

ajánlott korosztály: alsó- és felső tagozatosok, középiskolások 

Programjainkon a foglalkozásokon részt vevő osztályok kisebb csoportokban fedezhetik fel a kortárs szobrászat formai és gondolati változatosságát. Véleményt alkothatnak a választásaik alapján, reklámszövegekben és élőképekben mutathatják be egymásnak gondolataikat a művekről, játékos formában. Természetesen a vizuális megjelenítés is része a kalandnak, aminek időtartama most is 90 perc, az ára 1200 Ft/fő (két kísérőnek ingyenes), ami minden költséget tartalmaz.

A foglalkozások menetét minden alkalommal az iskolai korosztály figyelembe vétele mellett, az időpont egyeztetésnél kapott információkra alapozva alakítjuk az érkező csoportra.

////////

Meseszövés – a II. Népművészeti Nemzeti Szalonhoz kapcsolódó művészetpedagógiai programok csoportoknak

ajánlott korosztály: alsó- és felső tagozatosok, középiskolások

A felfedezésben, megtalálásban és az alkotásban való aktív együttműködést kínálja fel a kiállításhoz kapcsolódó művészetpedagógiai program, különböző korosztályokhoz igazított tematikával.

Motívumvadászat

Néha a díszítések elvándorolnak, összekeverednek. Nagy szükségünk van a motívumvadászokra, keressük, kutatjuk, rendezzük az elkalandozott mintákat. Megpróbálunk saját mintákat alkotni, kiegészíteni, ismételni és tükrözni. 

Miről mesélnek a tárgyak?

Minden tárgynak története van: az ostornak, kalapnak, de még a szőnyegnek is. Azoknak is, amelyek nagy gyárakban készülnek, esetleg a világ valamelyik távoli táján, és azoknak is, melyeket egyedileg, kézzel készítenek. Néha a használati tárgyak átalakulnak, új funkciót kapnak, néha inspirációt nyújtanak. Vajon mi a közös bennük és miben különböznek egymástól? Történeteket kutatunk, azonosságokat és különbséget keresünk a kiállított kincsek között. Járjunk utána a foglalkozáson, és írjunk a tárgyakhoz kapcsolódó meséket!

Alkossunk jövőhagyományt!

A kiállításon találkozhatunk azokkal a mesterségekkel, amelyek újra a figyelem, az érdeklődés középpontjába kerültek. A jövő védelmében újra felfedezett régi technikák új hagyományt teremtenek a következő generációk számára. Kutassuk fel ezeket a kiállítás nyújtotta terepen, vessük össze ismereteinket, és találjunk ki közösen a jövő számára hasznos hagyományokat!

A foglalkozás 90 perces, az ára 1200Ft/fő, két kísérőnek ingyenes.

//////// 

Jan Saudek provokatív világa | a Budapest Fotófesztivál kiállításában (május 28-ig!)

Középiskolásoknak 16+

Jan Saudek fotói mindig érzékeny határokat feszegetnek. Kis kabinetjelenetek, amelyek hol a jelenben, hol régmúlt időkben, hol összefonódó vagy egymásba csúszó idősíkokban játszódnak. Az elmúlásban keresik a fiatalság ártatlanságát, egyszerre szembesítenek az erővel és a kiszolgáltatott gyengeséggel. Gondolkodjunk együtt a fotók által felkínált témákon, keressük meg, mi az, amihez tudunk kapcsolódni, és mi az, amihez egyáltalán nem. A foglalkozáson – a díszletként szolgáló festett falat használva – lehetőség lesz néhány kellék segítségével beállított fotókat készíteni, kipróbálni, hogyan komponálhatunk meg egy-egy különleges hangulatot, reflektálva a kiállításra és persze – mint mindig – önmagunkra is.

A foglalkozás 90 perces, az ára 1200Ft/fő, két kísérőnek ingyenes.

A foglalkozást Schopp Ildikó művészetpedagógus vezeti.

Időpontegyeztetés : schopp.ildiko@mucsarnok.hu

 

 

 
május 20., 11:00
Az egyfejű-kétfejű ló esete a Betonlegó városban.  
Ismerjétek meg a mesében rejlő titkot! Gyertek el május 20-án 11 órakor a Betonlegó városba, és találkozzatok a kétfejű lóval! Készítsetek rajzokat róla, és fejtsük meg közösen, hogyan tudta ez a különös jó az előnyére fordítani két fejét. Legyetek ti is részesei a mesének, és élvezzétek ezt a szürkén színes világot! Várunk titeket szeretettel Farkas-Pap Éva A disztópia megszelídítése című kiállításában.
A programokra az aktuális kiállításra megvásárolt aznapi jegyek érvényesek, 7 éves kor alatt a program ingyenes.

ÉVES BELÉPŐ ISKOLÁK RÉSZÉRE
Az iskola nevére szóló kártya a megvásárlástól számított 12 hónapig biztosít korlátlan belépési lehetőséget a MŰCSARNOK, a MŰCSARNOK#Box és a MŰCSARNOK Kamaraterem kiállításaira.
Kedvezményes áron, diákonként 5900 forintért.
A kártyával a múzeumpedagógiai programokon való részvétel ingyenes!
További információ: schopp.ildiko@mucsarnok.hu

MŰVÉSZETPEDAGÓGIAI FOGLAKOZÁSOK A MŰCSARNOKBAN
 
Alkoss Te is – osztály- illetve csoportfoglalkozások
Négy korcsoportnak: óvodások, alsó- ill. felső tagozatos, valamint középiskolások részére
Élményalapú foglalkozásainkon párbeszédet kezdeményezünk a kiállított munkákkal, ismerkedést a művészettel, amelyhez mindenki számára befogadható és érthető kontextust teremtünk. A különböző korosztályok igényeit figyelembe véve, a kiállítótérben sokoldalú, izgalmas lehetőségeket kínálunk a fiataloknak ahhoz, hogy ismereteket szerezhessenek a világról, a társadalomról, magukról és másokról. Foglalkozásaink a vizuális fejlődésen túl az egyéni és a szociális fejlődés lehetőségét is segítik. Mindehhez eszközként használjuk az aktuális kiállítás munkáit, a vizuális nevelés módszereit, a drámapedagógiát, a játékot és nem utolsósorban a meséket.
Osztályoknak 700Ft/fő, 2 kísérőnek ingyenes
Fogadjuk a mozgásukban korlátozott, hátrányokkal, illetve megértési nehézségekkel élők szervezett csoportjait is, részükre az érintett csoportokra vonatkozó kedvezmény igénybe vehető. 
Korhatár nélkül - családi napok
Hétvégeken az aktuális kiállításhoz kapcsolódó programjainkon várunk szeretettel mindenkit korhatár nélkül művészeti foglalkozásainkon.
Az aktuális kiállításra megvásárolt aznapi jegyek érvényes a programra, 7 éves kor alattiaknak a program ingyenes.
Csak Lazán!
Felnőtteknek szóló művészetpedagógiai foglalkozás egy-egy kiállításhoz kapcsolódva.
Engedjük át magunkon a felszabadító alkotói energiák áramlását, próbáljuk ki a kiállításhoz kapcsolódó foglalkozás lehetőségeit: fedezzük fel együtt a kiállított munkákat, és alkossunk közösen.
Az aktuális kiállításra megvásárolt aznapi jegy érvényes a programra.
 
Művészetpedagógiai útikalauz
Évente kétszer pedagógusoknak, pedagógus hallgatóknak és bárkinek, aki érdeklődik a művészetközvetítés iránt.
A művészetpedagógia utat kínál a pedagógusoknak: lehetőséget nyújt arra, hogy a megszokottól eltérő környezetben lássák tanítványaikat. A diákok olyan reakcióit, ismereteit, informális tudását fedezhetik fel, melyek megtapasztalására iskolai keretek között nem lenne lehetőségük. A fiatalok is profitálnak az új helyzetből: lehetőséget kapnak az elvont gondolkodás és az új információk beépítésének gyakorlására, szubjektív látásmódjuk kialakítására, a kooperációs és érvelő készség gyakorlására, a képi látás fejlesztésére, a kreatív gondolkodásra, és alkalomadtán mindezt vizuális alkotásban is megjeleníthetik.
Szeretnénk a gyakorló és a leendő pedagógusokkal megismertetni a budapesti Műcsarnok művészetpedagógiai munkáját, hogy saját tapasztalataikon keresztül fedezzék fel a módszerben rejlő lehetőségeket. A művészetpedagógia nem kizárólag, és nem elsősorban a művészeti oktatás része, a módszer minden képzési terület kompetenciáinak fejlesztésében hasznos. Az itt megszerzett élmények és tudás saját pedagógiai munkájuk szolgálatába állítható, szerves részévé válhat az iskolai interdiszciplináris ismeretek elmélyítésének.
700Ft/alkalom
 
Tanári tárlatvezetések
Célja, hogy a megnyíló kiállításainkról és a kiállításhoz kapcsolódó művészetpedagógiai foglalkozásokról tájékoztatást kapjanak a pedagógusok.
A program ingyenes, de regisztrációköteles.
 
Kavics Tehetséggondozó műhely - átmenetileg nem elérhető program
Képzőművészeti foglalkozásainkon, melyekre 6-12 éves, alkotni szerető kisiskolásokat várunk, összefüggő történetet dolgozunk fel.
Saját és közös művek, szerepjáték, mesék és sok-sok beszélgetés, ezernyi impulzus és felszabadított kreativitás ‒ igazi gyerekközpontú foglalkozásokkal várunk mindenkit a Műcsarnok aktuális kiállításihoz kapcsolódva.
Októbertől május végéig minden szerdán, kreativitást felszabadító műhelymunka 16:30-18 óráig
2000Ft/ hó
Iksz +
Felhívás középiskolásoknak a közös gondolkodásra, alkotásra A kortárs képzőművészet szerepe az önismeretben címmel
A foglalkozásokon a középiskolásokkal szeretnénk megismertetni a Műcsarnok kiállításait. A találkozások alkalmával a fiatalok a kiállított művekkel megismerkedve szerezhetnek új ismereteket a kortárs művészetről és azon keresztül önmagukról. Mindezt közösen, műalkotások között, az alkotói tevékenységen át tapasztalhatják meg a kiállítótérben. Célunk, hogy a résztvevők az itt megszerzett tapasztalatokat, élményeket átadhassák olyan kortárs csoportoknak, illetve halmozottan hátrányos fiatal felnőttek csoportjainak, ahol a segítségük, értő odafordulásuk a leghatékonyabban érvényesülne a művészetközvetítés területén.
A programokat kéthetente, csütörtökön délután 16h-18h között rendezzük, összesen 6 alkalommal.
Tematikus séta -  osztályoknak/csoportoknak
Hősök a Hősök terén, múzeumpedagógiai séta a Műcsarnok körül
Értelmezzük és közelről is megvizsgáljuk a tér elrendezését és berendezéseit, az épületeket, a szobrokat és igyekszünk ráhangolódni a korszakra, amikor Ybl Miklós Gloriett kútháza, az Európa legmélyebb fúrásaként nyilvántartott, gyógyvizet adó kút helyére felépült a Schickedanz millenniumi emlékmű a Műcsarnokkal és a Szépművészeti Múzeummal. Különleges sétánkat a Műcsarnok körüljárásával a ligetben folytatjuk, szemügyre véve az új tér- és épített elemeket: az 56-os emlékművet és a Világórát, majd visszatérünk a Műcsarnokba, ahol, az aktuális kiállítást is megtekinthetik a sétán résztvevők.
700Ft/alkalom
 

Camera obscura készítő workshop https://youtu.be/LsaLhO5PV84
Sebastião Salgado: Genesis – színezőkorong https://youtu.be/cGbuQT7UXmo
Ez kit érdekel? https://youtu.be/uqwLAl399gs
Poliforma - Színezz! Hajtogass! Nyerj! https://youtu.be/L86aQhiiXE4
Korhatár nélkül! családi hétvégék sorozata a Műcsarnokban https://youtu.be/wv0QOGf1824
Művészeti foglalkozás a Műcsarnokban https://youtu.be/I78bP-E8NvY

https://mucsarnok.blog.hu/2019/11/18/gyokerek_es_szarnyak_438#more15311422 

További információ: schopp.ildiko@mucsarnok.hu