Részben az egész | Baranyay András kiállítása  

 

„…a részlet az egészre utal, s egyetlen csepp fölidézi a tengert.”

 

A kiállítás címét ez a Baranyay András kéziratából származó idézet ihlette, amely a kivágásról, mint alkotói módszerről szól. A művész szerint a részlet „…alkalmas a valóság illúziójának felkeltésére, az élet pillanatnyi látványainak, mozgó voltának érzékeltetésére, esetlegességet, befejezetlenséget fejezhet ki. Elrejt előlünk dolgokat, melyek létezését csak sejthetjük, s ez a bizonytalanság nyugtalanítólag hat. Viszont a lényegtelen elhagyásával, a fölösleges elemek levágásával a tömörítésnek és a kiemelésnek hatásos módszerévé válhat, amelyben – mintegy esszenciába sűrítve – jelenik meg a lényeg…”

A kiállítás a legkorábbi festményektől és grafikáktól indulva bemutatja a teljes életmű keresztmetszetét. Tematikusan és hozzávetőleges időrendben vonultatja fel a munkákat.

Baranyay művészi érdeklődésének fókuszában az emberi test állt: saját testét használta az önarcképek és kezek ábrázolásának hosszú sorában, a barátok teste például a Házaspárok, Hátképek, Kézfogások és Márffy lányok sorozatokban pedig lehetőséget adott számára megfigyelni a saját testtől eltérő formákat.

Különleges helyet foglal el a – kiállításban és az életműben egyaránt – a Baranyay egyetlen kísérleti filmjét bemutató, Önarckép Jane Morrisszal című műtárgyegyüttes.

Baranyay András életműve a kortárs magyar képzőművészet meghatározó, sőt klasszikus mondható fejezete, ugyanakkor a szélesebb művészetkedvelő közönség számára kevésbé közismert. Művészete sajátos, vizuális párbeszéd olyan filozófusokkal, zeneszerzőkkel, írókkal, mint Kierkegaard, Erik Satie vagy Tandori Dezső. Mindez az Iparterv-csoport egyik leginkább egyedi kifejezésmódot használó alkotójává tette. A 2016-ban elhunyt Kossuth-díjas művész átfogó életmű-kiállításán számos alkotótársat, barátot és tanítványt is megszólaltatunk interjúk révén, melyekből világossá válik, hogy a Baranyayval való személyes barátságuk, vagy akár a találkozásuk lényeges viszonyítási pontot jelent számukra a saját pályájukon.

A Baranyay András művészetét bemutató kiállítás a 125 éves Műcsarnok és a 30 éves fennállását ünneplő MissionArt Galéria közös rendezésében jött létre.

 

Párhuzamosan a MissionArt Galériában Baranyay András és Tandori Dezső alkotó barátságát bemutató kiállítás látható.  

Konkoly Gyula megnyitó szövege


Kapcsolódó művészeti foglalkozások osztályoknak

 

Virtuális séta

Részben az egész | Baranyay András kiállítása

Részben az egész | Baranyay András kiállítása

Partnerek

2021. október 6. - december 5.

Műcsarnok

Jegyek
2021. augusztus 27. - október 17.
Előző kiállítás

Színtér, álomtér | Simon Endre kiállítása

2021. október 13. - november 28.
Következő kiállítás

Az esetlegesség rétegei | Pilinszky János fényképei