Aniráma. Animációsok a kortárs magyar animációról. Pódiumbeszélgetés és vetítés

A PIXELFOGÓK sorozat keretében:

Aniráma. Animációsok a kortárs magyar animációról. Pódiumbeszélgetés és vetítés.

Az animáció egyike a legizgalmasabb, legszínesebb, s talán legsokoldalúbb művészeti területeknek. Az animációs alkotásokban találkozik a képző- és tervezőművészet, az irodalom és a mozgóképművészet, sőt a zene- és előadóművészet is. A Képek és pixelek című kiállításon élvezhető művek legtöbbje az animáció és a fotográfia egymást inspiráló, támogató kapcsolatáról tanúskodik, s a műfajok áthatásának köszönhető meglepő képalkotói, dramaturgiai ötletekről, problémafelvetésekről.

E művekben konstruktívan találkoznak a klasszikus és korszerű eljárások: Az animáció akár legősibb technikai megoldásai a legkorszerűbb digitális technológiával ötvöződnek, a hagyományok ismerete és tisztelete az innovatív szemléletet, alkotói szándékot támogatja.

M Tóth Éva animációs filmrendező szubjektív animációtörténeti körképének – Aniráma, 2010 – aktuális továbbgondolása a vetítés és beszélgetés, ahol fiatal mesterek és még fiatalabb kollégák, tanítványok alkotásai és gondolatai teljesítik ki a kiállítási installációban látható művek élményét.

A vetített filmek legtöbbje animáció szakos egyetemi hallgatók alkotása. Kopasz Milán - akinek a kiállítótérben Beyond című alkotásával van jelen - a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen készítette alkotásait. Hertelendi Amanda, Mészáros Bori, Rádóczy Zsuzsi, Németh Balázs, Orosz Tina, Pataki Szandra filmjei a Budapesti Metropolitan Egyetemen készültek, ahogy Ottlik Anna művei is, aki jelenleg a MOME hallgatója.

Csáki László a dokumentum- és az animációsfilm iránt egyaránt elkötelezett, sokszoros fesztiváldíjnyertes alkotó. A kiállításon futó artisztikus krétaanimációs filmje egyike sokoldalú mozgóképes felkészültségéről, egyedi szemléletéről tanúskodó műveinek. A vetítésen ízelítő látható Csáki László készülő filmjéből és animációs klipjeiből.

Gauder Áron Nyócker! című 2004-es animációs filmjének sokak szerint a műfaj paradigmaváltása köszönhető. A világ legjelentősebb animációsfilm-fesztiváljainak nagydíjait nyerte el ez az egész estés mozi, amely friss humorral és kendőzetlen őszinteséggel közvetít valós társadalmi és emberi problémákat. Zavarbaejtő vizuális és dramaturgiai megoldásai Magyarországon is utat nyitottak a műfajban a korábban szokatlan, provokatív, erőteljes gesztusoknak. Különösen érdekes lehet ezért megismerni Gauder Áron jelenkori alkotásait, amelyek már a tapasztalt mester bölcs, rezignált humorú meséi – nem csak gyerekeknek.

Temple Réka, aki e mesék producere, a Cinemon Stúdió vezetőjeként nemzetközi produkciók gazdája is, s a műfaj aktuális kihívásainak avatott ismerője.

 

Moderátor: M Tóth Éva
 
Beszélgetőtársak:
Csáki László Balázs Béla-díjas filmrendező
Gauder Áron Balázs Béla-díjas filmrendező
Kopasz Milán animációs filmrendező (MOME)
Pataki Szandra animációs filmrendező, e.h. (METU)
Temple Réka producer (Cinemon Animációs Stúdió)
 
 
Filmek:
Csáki László: Amorf Lovagok:Napséta
Csáki László: Kék Pelikán-trailer
Gauder Áron: Kojot és a wasicsu
Hertelendi Amanda: Bánom azt
Kopasz Milán: Bassement
Kopasz Milán: Frusztráció
Kopasz Milán: Hunimation
Mészáros Bori-Rádóczy Zsuzsi: Black Out 
Németh Balázs: Momentum 
Orosz Tina: A 13. királylány
Ottlik Anna: Art 
Ottlik Anna: Kiút
Pataki Szandra: Let’s Play!
+ Meglepetés film!
 
 
Műcsarnok Előadóterem

Belépő: 300 Ft

 

2016. május 17. 18:00

Műcsarnok Előadóterem

Jegyek
2016. május 14. 10:00 - 13:00
Előző program

Tükröződések - családi nap

2016. május 18. 18:00 - 20:00
Következő program

Wong Kar-wai: Csungking expressz