Kulisszajárás a TÉR///ERŐ Építészeti Nemzeti Szalon kiállításon

Budapesti Tavaszi FesztiválBudapesti Tavaszi Fesztivál

Exkluzív tárlatvezetés Prof. Habil Sylvester Ádám DLA Ybl-díjas építésszel
Zenei közreműködő: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Momento Kamarakórus, vezényel: Sziklás Tünde, Herboly Bendegúz

Ismét a Műcsarnokban a legjelentősebb hazai kortárs építészeti összefoglaló kiállítás, a II. Nemzeti Építészeti Szalon, amely több száz épületet és tervezőt vonultat fel, izgalmas képet adva a legutóbbi öt esztendő magyar építészetéből, makettek, óriásnyomatok, filmek, tervek és egyéb műalkotások, illetve dokumentációk révén. Az idei Szalon kiemelkedő témája a közösségek felé forduló építészet. Az építészek alkotómunkája hagyományosan az innováció hordozója, ezért a kiállítás a jelen mellett a fenntartható jövőre figyelő építészetre is fókuszál.
A hivatalos megnyitót megelőző kulisszajáráson a kiállításon szereplő építészek sokszínű értékeit, gondolkodásmódját Sylvester Ádám építész mutatja be. Különlegességként pedig a tárlatvezetés hangulati aláfestéséhez a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kamarakórusa, a MOMENTO csatlakozik.

A  MOMENTO programja két 10-12 perces blokkban:
Francia reneszánsz kórusművek
- Josquin des Prez: Mille regrets, Passereau: Il est bel et bon, Arbeau: Pavane, Certon: La,la,la
Szakrális művek, témájukban zsoltárok
- Sweelinck: Chantez a Dieu, Crüger: Cantate Domino, Viadana: Exultate justi, Pitoni: Cantate Domino

jegyár: 1800 Ft

online jegyelővétel

A kiállításról:
TÉR /// ERŐ
II. Építészeti Nemzeti Szalon
2019. április 26. - augusztus 25.
Az elmúlt öt évben a Műcsarnokban komoly szakmai-és közönségérdeklődés mellett, műfajonkénti elosztásban valósultak meg az egyes művészeti ágak friss teljesítményét bemutató Szalonok. 2019-ben újra Építészeti Szalon következik, amelyen különös hangsúlyt kap az építészeti térben és annak létrehozásában egyre fontosabbá váló közösségi erő, az együttes aktivitás.
Az elmúlt öt esztendőből válogatott kimagasló hazai építészeti eredmények bemutatása mellett tematikus egységként jelenik meg a közösségépítés és az építészetben megfogalmazott szolidaritás, amit társadalmi érzékenysége okán sokszor szociális építészetként említenek. Az idei Szalon válogatásában és koncepciójában a funkcionális és esztétikai megformálás mellett a helyénvalóság, a társadalmi felelősség szempontjai dominálnak. A 2019-es Építészeti Nemzeti Szalon kapcsolódó témája a mára legendává lett Miskolci Építészeti Műhely, amelyben a csoport kiemelkedő építészeinek munkásságát egészen máig áttekintjük.
A múltat idéző kiállításrész a 20. századi magyar építészet történetének egyik legjelentősebb innovatív alkotója, a 60 éve elhunyt Medgyaszay István (1877–1959) előtt tiszteleg. Az életműben különösképpen a maga korában rendkívül új technológia, a vasbeton alkalmazásának a népi építészet fából építkező ornamentális hagyományaival való ötvözésének európai színvonalú eredményeit emeli ki – a megújuló hagyományt szolgáló anyagváltás az architektúrának ma is aktuális eszköze.
A következő nemzedékek életére, annak építészeti terére koncentrál „A jövő körvonalai” címet viselő egység, amely innovatív, gyakran futurisztikus elképzeléseket mutat be, különös figyelemmel az építészet össztársadalmi szerepének megjelenítésére.
A kiállítás főkurátora Szegő György DLA építész, iparművész, a Műcsarnok művészeti vezetője; társkurátorok: Balázs Mihály DLA építész, a BME tanszékvezető egyetemi tanára, az MMA tagja; Sulyok Miklós művészettörténész, az MMA tagja; Potzner Ferenc DLA építész, művészettörténész, valamint Botzheim Bálint építész, folyóiratszerkesztő. Fényépítészet témavezető: Böröcz Sándor fénytervező, Hello Wood témavezető: Pozsár Péter építész.
A II. Építészeti Nemzeti Szalon 2019. április 26-tól augusztus 25-ig látogatható.
 

2019. április 16. 18:00
Jegyek
2019. április 11. 18:00 - 19:08
Előző program

Klein Rudolf tárlatvezetése az Élet Házai - Halhatatlan zsidó temetők című kiállításán

2019. április 17. 18:00 - 20:30
Következő program

Műcsarnok Filmkör | Martin McDonagh: Három óriásplakát Ebbing határában