ÁTJÁRÓ II. | Múzeumi tanévnyitó a Ligetben | Millennium Háza – NEO / Műcsarnok / Néprajzi Múzeum

ÁTJÁRÓ II.

Múzeumi tanévnyitó a Ligetben, a Millennium Háza – NEO Kortárs Művészeti Tér, a Műcsarnok és a Néprajzi Múzeum szervezésben

A három intézmény korábban sikeresen kapcsolta össze kiállítási tartalmait az Átjáró - nincs idő tévutakra című múzeumpedagógiai programban. A kooperáció folytatása a 2023/24-es közös pedagógusoknak szóló tanévnyitó, amely tartalmaival szeretné szemléltetni a különböző kulturális területek átjárhatóságát, a témák és programok összefüggéseit, és a komplex feldolgozások előnyeit.  
Ismerje meg a tananyaghoz köthető készség- és képességfejlesztő múzeumpedagógiai foglalkozásainkat, kooperációs lehetőségeinket és készüljünk együtt a tanévre!

Városliget, 2023. 08. 31. 9:30-14:00

Múzeumba járni, megismerni és alkotni jó! 

#kultúra #kortársművészet #néprajz #hagyomány #természet #környezeti nevelés #szemléletformálás #mozgás #történelem #játszva tanulás #élmény

Menetrend:
Program indítás: 9:30 Millennium Háza
Intézményi programok kezdése és zárása: 10:00-14:00
Helyszínek:
>> Millennium Háza – NEO Kortárs Művészeti Tér
>> Műcsarnok
>> Néprajzi Múzeum
Az intézmények 40 perces blokkokban mutatják be programjaikat a pedagógusoknak. A pedagógus kollégák csoportokra bontva mind a három helyszín programján részt vesznek. Az eseményt egy kávéval egybekötött kötetlen beszélgetéssel zárjuk a Millennium Házában.

Intézményi programok:

>> Millennium Háza – NEO ’40 perc
A program első felében ismertetésre kerülnek a ház múzeumpedagógiai foglalkozásainak metodikai és pedagógiai céljai, alapjai, módszerei, azok az egyéni és közösségi kompetencia területek, melyeket fejleszteni igyekszünk a foglalkozások során. Célunk ezzel az, hogy elmondjuk, mely területeket és hogyan fejlesztünk foglalkozásaink által az óvodás és iskolás korosztály számára. Bemutatásra kerülnek ősszel induló új múzeumpedagógiai programjaink, valamint kiállításunk, és az is, hogy ezek mely ponton illeszthetők a különböző korosztályok számára a tananyagba.
A program második felében a pedagógusok maguk is részt vesznek egy rövid foglalkozáson, hogy ez által saját magukon teszteljék a foglalkozások hatását.

>> Műcsarnok ’40 perc
A programban ismertetnénk a Műcsarnok őszi kiállításait: Gémes Péter, Gábor Áron, Szőnyei György kiállításait és különös figyelmet szentelnénk a Reigl Judit munkáit bemutató tárlatnak és hozzá kapcsolódó művészetpedagógiai alkalmak bemutatására.
Reigl Judit Művészeti Foglalkozások – Feltöltődés minden korosztálynak!
Korhatár nélkül hívunk gyermeket, családot, osztályt és felnőtt csoportot egy felfedező utazásra Reigl Judit festményeinek világába! Intenzív, a kiállításhoz kapcsolódást segítő interaktív tevékenységekkel és az alkotás lehetőségével várunk minden kíváncsi felfedezőt. A színek és formák, inspiráló gondolatok felderítése közös élmény lesz, amely összeköti a család minden tagját a családi napok foglalkozásain, az interaktív túrákon résztvevők pedig új ismereteket szerezhetnek a művészetben való elmélyedés felszabadító élményén keresztül.

>> Néprajzi Múzeum ’40 perc
A Néprajzi Múzeumban ősszel két nemzetközi kiállítás nyílik, ezekhez kapcsolódó csoportfoglalkozásainkat mutatjuk be pedagógus kollégáinknak:  
Claudia Andujar Indiánok. Lelkek. Túlélők. című fotókiállításán egyrészt saját életútját, másrészt új otthonát: a tőlünk térben- és életfelfogásban távol eső janomami indiánok kultúráját ismerhetjük meg. A Szöuli Történeti Múzeum tárlata Szöul szépségei címmel ad átfogó képet a dél-koreai életmódról, benne történelmükről, viselet-, és lakáskultúrájukról, valamint a hagyományápolás helyi jellegzetességéről.  
Az intézmény ősszel nyitja meg a gyermekmúzeum első ütemét, az Éjszaka a múzeumban című, zárás utáni programjával. Mi történik este a kiállításokban amikor már csak az őrök vannak ébren; milyen rejtélyes tereket lehet felfedezni a bezárt épületben, és befejezhetünk-e együtt egy félig kész kiállítást az éj leple alatt?   
Az iskolakezdés lendületével indul el szeptemberben a Pesti Magyar Színház és a Néprajzi Múzeum együttműködése, a KULTÚR(M)A projekt. A gyermekszínházi előadásokat múzeumpedagógiai foglalkozással egészítjük ki, ezzel egész napos programot biztosítva a Budapestre kirándulók számára.  

>> Kötetlen beszélgetés és lezárás egy csésze kávé mellett ’30 perc

A program ingyenes, de regisztráció köteles: https://formcrafts.com/a/pythvqf 

2023. augusztus 31. 09:30 - 13:00
Jegyek
2023. július 15. 15:00 - 16:00
Előző program

Vetró Mihály záró kurátori tárlatvezetése | LélekFormák | II. Népművészeti Nemzeti Szalon 2023

2023. szeptember 3. 16:00 - 17:00
Következő program

Exkluzív tárlatvezetés Orosz Ákossal az Abszurd királyság – Az iskolakerülő művészet parodisztikus világa c. kiállításon.