JövőCsarnok – Építészet a 3D nyomtatás korában

Milyen lesz az építészet a 3D nyomtatás korában? Építészeti divatmárkák katalógusából rendeljük majd családi házainkat? Mire használják az építészek a digitális technika által nyújtott lehetőségeket? Formai expresszionizmus a cél, vagy minél optimálisabb, takarékosabb épületek? Hogyan fogunk építkezni a világűrben? Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat a II. Építészeti Nemzeti Szalonhoz kapcsolódó tematikus napunkon, ahol a digitális technikákat napi rendszerességgel használó építészek, egyetemi oktatók, kutatók mutatják be a témát a jövő építészete iránt érdeklődő közönségnek. A tematikus nap gyakorlati részében a résztvevők akár saját laptopjukon is betekinthetnek a parametrikus tervezésbe. 

 

10:15                     Témafelvetés | Botzheim Bálint építész, a P-RP and Partners tervező munkatársa, a Magyar Építőművészet folyóirat főmunkatársa 

Botzheim Bálint | Generált formák alkalmazása a tervezésben
Amikor falakat húzunk fel, hajlékot emelünk a fejünk fölé, a gravitáció ellen küzdünk. Hatalmas erőfeszítések árán tudunk építeni és az építészetünk célja végső soron, hogy védelmet nyújtson a természet erőivel szemben. Mi történik, hogyha ezt a helyzetet megfordítjuk, és ahelyett, hogy küzdenénk az elemekkel, megengedjük, hogy az erőhatások alakítsák a formát. Hogyan lehet ezt az eljárást tudatosan alkalmazni a tervezésben, milyen formák születnek, és végül fel tudjuk-e használni őket az építészetben?

10:45                     Építészet és 3D nyomtatás | Szabó Péter építész, a FREEDEE Kft műszaki igazgatója 

Szabó Péter | 3D printed architecture - 3D nyomtatás az építészetben
A digitális gyártástechnológiák és az IPAR 4.0 megoldásai közül talán a 3D nyomtatás került be legszervesebben a köztudatba köszönhetően a desktop készülékek elérhető árának. Ma már egy asztali 3D nyomtató bárki számára hozzáférhető a digitáis tárgyalkotás demokratizációjának következményeként, az ipari szektorban pedig már egészen más szinten folynak a fejlesztések. A korábban csak prototípusgyártó berendezések ma már ipari termelőeszközök, a korábban csak műanyaggal dolgozó készülékek helyét egyre inkább felváltják a fémekkel és ipari építőanyagokkal dolgozó berendezések. A kortárs építészet organikus formavilága, az újfajta generatív tervezési módszertan újfajta gyártástechnológiát is kíván: a hagyományos monolit vagy előregyártott építési gyakorlat nem képes többé kiszolgálni az egyre több szempontnak megfelelő komplex elképzeléseket. Egyre valószínűbb tehát, hogy a jövő házait már emberek helyett 3D nyomtatók és robotok építik majd, hiszen ezekkel az eljárásokkal sokkal hatékonyabb tartószerkezeteket, optimálisabb hőgazdálkodást, környezetbarátabb életciklust tudunk majd biztosítani épített környezetünk számára.

11:15                     Generatív formakísérletek | Gyulai Levente építész, a Szent István Egyetem -Ybl Miklós Építéstudományi karának tanársegédje

Gyulai Levente | Generatív építészeti formakísérletek
Vajon milyen lesz a jővő építőanyaga? Milyen lesz az az építészet, amely ebből építkezik?  A formakísérletek a jelen kihívásaira keresik a válaszokat a jövő eszközeivel. A természet önreprodukciós folyamataiból levezetett generatív formanövesztés lehetőséget ad a felhasznált  anyag minimalizálására.  A rendszer a belső homeosztázis révén biztosítja a minimálfelületek  kialakulását.  A rendszer növekedése programozottan, de önállóan megy végbe.  A folyamat emergens, a végeredmény több mint a részek összege. http://be.net/gyulailevi

11:45                     Építészeti optimalizáció | Németh Roland építész, a TECTOBIO tervezője 

Németh Roland | Építészeti optimalizáció
Áttekintés az építészeti formálást befolyásoló klimatikus szimulációkról, amelyek az expresszív építészeti formáláshoz igazodva, és azt gazdagítva járulnak hozzá a fenntartható építészet eszköztárához. Az optimalizációban rejlő építészeti lehetőségek bemutatása egyes példákon az irodaházaktól, a hidropóniás farmokig. Érintve a homlokzati besugárzás, áramlásdinamika, evaporatív passzív hűtés, árnyékolási szimulációk, valamint a benapozási vizsgálatok témaköreit.

12:15                     Panelbeszélgetés: Gyulai Levente, Németh Roland, Botzheim Bálint, Szabó Péter

 

12:45                     Szünet (lehetőség a TÉR /// ERŐ | II. Építészeti Nemzeti Szalon megtekintésére)

 

13:30                     A világűr építészete | Katona Vilmos PhD, építész, a Soproni Egyetem docense 

Katona Vilmos | A világűr építészete
Földön kívüli építőipar - Ha hinni lehet Stephen Hawkingnak, hogy a mesterséges intelligencia az emberiség utolsó nagy találmánya, még az is előfordulhat, hogy hamarosan új erők írják az emberiség történelmét. Abban pedig nem az emberé lesz a dicsőség. Mert már a Holdon is előbb járt gép, mint ember. A gépek ráadásul leszálltak a Marson is – így az ember ott is csak második lehet. A gépekről tudjuk, hogy megélnek a Marson – az emberekről meg csupán feltételezzük ezt.
Először bunkert épít az ember, bárhová költözzön is a Földről. Ez Katona Vilmos építész sommás véleménye – és ez le is hűti a kedélyeket; mármint azokét, akik úgy érzik, itt az idő, hogy az ember egy másik bolygón is megvesse a lábát. Manapság divatos téma a Mars kolonizációja – évek óta zajlanak földi kísérletek, hogy megtudjuk, az ember képes lesz-e élni a vörös bolygón. De mielőtt nekivágnánk az útnak, érdemes átgondolni: hogyan nézne ki az első Földön kívüli település.
(F. Tóth Benedek, Vasárnapi Hírek)

14:00                     Digitális építészet az oktatásban | Pálóczi Tibor építész, a Budapesti Műszaki Egyetem mérnöktanára 

Pálóczi Tibor | Digitális építészeti az oktatásban
Az építészeti tervezésben sokáig a ceruza (és papír) volt az egyetlen eszköz, amivel a tervezõ - az elõre elképzelt - gondolatait rögzítette. Ma már nincs olyan tervezõiroda, ahol a számítógép ne lenne az alkotási folyamat szerves része - bizonyos munkarészeket magától (automatikusan) végezve el. Ennél még izgalmasabb, ha generatív módon használjuk a digitális technológiát. A generativitás a gép bizonyos fokú önállóságát jelenti, miközben a tervezési folyamatra és az épület alakítására is visszahat, sõt inspirációs forrása is lehet az építészeti gondolatnak. Az oktatásban - és a szakmában - a digitális eszközök megjelenése kikerülhetetlen, de vajon eszközhasználatot jelentenek csupán vagy egy újfajta gondolkodásmódot is el kell sajátítaniuk a jövõ építészeinek?

14:30                     Parametrikus tervezés a napi gyakorlatban | Debreczeni Péter építész, belsőépítész, a MOME építészeti intézet óraadója 

Debreceni Péter | Parametrikus tervezés mindennapi gyakorlatban
Ismerkedés a parametrikus tervezés eszközeivel. Hogyan tud megjelenni ez a gondolkodásmód a napi tervezői gyakorlatban? Példákon keresztül láthatjuk az új formavilág megvalósulását. Tervezési folyamat bemutatása, a Rhinoceros 3d modellező szoftver segítségével. Program felépítése-eszközök és tervezési folyamat alapjai. Hatékonyság és tervezői kontroll, mikor érdemes használni ezeket az eszközöket? Összehasonlítás hagyományos modellezési eljárásokkal.

15:00                     Panelbeszélgetés: Katona Vilmos, Pálóczi Tibor, Debreczeni Péter

 

15:30 - 17:00      Workshop - bepillantás a parametrikus tervezésbe | Debreczeni Péter és Botzheim Bálint

Mi történik, ha ceruza és papír helyett algoritmusok segítségével kezdünk tervezni? Melyek azok a formák, amelyeknek a létrejötte ezekkel leírható? Hogyan hat vissza a tervezésre, ha magát a tervezőeszközt is mi készítjük? Egyszerű példákon keresztül bemutatjuk az algoritmikus parametrikus tervezés gyakorlatát és a rá jellemző módszertant, így a workshop résztvevői közelebb kerülhetnek a parametrikus építészeti- és tárgykultúrához.

Kiknek szól ?

  • Akiket érdekel a digitális tárgyalkotás és a 3D nyomtatás világa
  • Akik szeretnének megismerkedni egy sokrétűen használható tervezőszoftverrel
  • Gyakorló építészek, designerek, akik szeretnék meglévő tudásukat bővíteni
  • Hallgatók a vizuális kultúra bármely területéről

A workshopon történő részvételhez a következők szükségesek:

  • Saját laptop
  • Rhino 3d próbaverziója és grasshopper feltelepítése.

A letöltéshez szükséges linkek

https://www.rhino3d.com/download/rhino/5/latest

https://www.rhino3d.com/download/grasshopper/1.0/wip/rc

 

A program regisztrációköteles: ban.ildiko@mucsarnok.hu és a kiállításra szóló aznapi belépőjeggyel látogatható.

Online jegyelővétel

Kedvezményes belépőjegy személyesen váltható a Műcsarnok jegypénztárában.

 

2019. május 25. 10:00 - 17:00

Műcsarnok

Jegyek
2019. május 23. 18:00 - 20:00
Előző program

Díjkiosztó – LYNCH fotó- és filmes pályázatok

2019. május 25. 10:30 - 13:00
Következő program

Korhatár nélkül! családi délelőtt B Hajas Ágnes építésszel | Tetrisz építészet