Szólj hozzá! IKSZ lehetőség a Műcsarnokban középiskolások számára!

Szólj hozzá!
IKSZ -iskolai közösségi szolgálat - lehetőség a Műcsarnokban középiskolások számára!
2024-ben megrendezésre kerül a HelyiÉrték | III. Építészeti Nemzeti Szalon.
A kiállításhoz kapcsolódó művészetpedagógiai foglakkozáshoz várjuk érdeklődő középiskolások jelentkezését, akik tudják vállalni néhány alkalommal az építészet jelenéről és jövőjéről való közös gondolkodást egymással, építész, ill. képző és iparművész hallgatókkal. Fókuszban a lakókörnyezet, közös terek, közösségi terek, valamint a hozzájuk kapcsolható fenntarthatóság és újrahasznosítás témai lesznek.
Az idei Szalon válogatásában és koncepciójában az épületek mögött az építészet humán dimenzióira helyeződik a hangsúly, rámutatva arra, hogy az épületek "helyiértékét" a használó közösség napról napra igazolja vissza. Emellett a helyénvalóság, a társadalmi felelősség és az esztétikai megfontolások is fontos szerepet kapnak.
A foglalkozások során célunk, hogy a középiskolásokkal megismertessük az új építészeti törekvéseket, keressük a kapcsolatot felhasználó és kiszolgáló között, kérdéseket és problémákat fogalmazunk meg a használatra kínált épületeket megvizsgálva.
Az épített környezeti nevelés fontosságáról indítunk diskurzust építészhallgatók, grafikusok és képzőművész hallgatókkal közösen. Fontos téma a fenntarthatóság és az újrahasznosítás, a társadalmi felelősségvállalás és az együttes aktivitás (közösségi tervezés szerepe) a jövő közösségi épített környezetében.
A program végén egy ZINE-ben foglaljuk össze a közös diskurzusból megjeleníthető, rögzíthető gondolatokat.
Időpontok:
Május 15., 22., 29., szerda, 17:00-18:00

A jelentkező középiskolások a projektben végzett munkát IKSZ-es óráknak tudják elszámolni.
Emellett a Parafitt SE-vel közös integrált foglalkozáson való részvétel is része a programnak.
Célunk, hogy a résztvevők továbbadják az itt szerzett tapasztalatokat diáktársaiknak. Amennyiben a programon résztvevő diákok osztályukkal látogatnak el a Műcsarnokba és bemutatják nekik a program során megszerzett információkat és tudást, akkor az egész csoport számára kedvezményes belépést biztosítunk.
A foglakozást Schopp Ildikó művészetpedagógus vezeti, építész, képzőművész és grafikus hallgatókkal közösen.
2024. május 15. - május 29.
Jegyek
2024. május 12. 16:00 - 17:00
Előző program

Nyitó kurátori tárlatvezetés | HelyiÉrték | III. Építészeti Nemzeti Szalon | Dénes Eszter | Gutowski Robert | Perényi Tamás | Ferencz Marcel

2024. május 18. 15:00 - 16:00
Következő program

Sulyok Miklós művészettörténész nyitó tárlatvezetése | CSETE | Csete György, Csete Ildikó, Pécs Csoport