Mi a magyar?

A nemzeti önazonosság a kortárs képzőművészetben

Kurátor: Gulyás Gábor A nemzeti önazonosság témáját megjelenítő tárlat kurátora, Gulyás Gábor példátlanul sok, több mint félszáz kortárs művésztől választott alkotást a kiállításra – a legkülönfélébb műfajokból.
A munkák túlnyomó többsége az elmúlt néhány évben keletkezett, de számos új művel is találkozhat majd a közönség. Ez a különleges kiállítás egy csaknem két évszázados diskurzushoz csatlakozik, amely korábban főként az értekező prózában, a szépirodalomban, az építészetben és a zenében folyt – ez lesz az első olyan vállalkozás, amely a kortárs képzőművészet közegében mutatja fel átfogó módon a nemzeti identitás témáját. A tárlat abból indul ki, hogy a nemzeti létre vonatkozó művészeti reflexiók az Európai Unió és a globalizáció révén megnyílt új perspektívákban különösen aktuálisak. A kiállításon nem a nemzeti identitás, a nemzeti sors klasszikus kérdésének művészeti illusztrációit láthatjuk, hanem arról kaphatunk képet, hogyan jelennek meg az erre adható válaszok a kortárs képzőművészetben.

Mi a magyar most, 2012-ben? Hogyan határozza meg manapság a gondolkodásunkat a kádárizmus öröksége?
A magyar karakter milyen sztereotípiái öröklődnek át?
Milyen társadalmi szerepeket, mintákat követünk?
Miféle lövészárkok húzódnak a társadalomban, miért nem lehet abbahagyni az értelmetlen állóháborút?
S nem utolsósorban: hogyan, miből épül fel nemzeti önazonosságunk?


A kiállításhoz készülő filmetűdökben a mai magyar értelmiség kiemelkedő alakjai nyilatkoznak. A tárlathoz kapcsolódó nagyszámú kísérőprogram között helyet kap egy nemzetközi konferencia is, amely a környező országokban élő nemzetek szemszögéből tárgyalja a témát.


Ehhez a kiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozásokról információk: itt.
2012. augusztus 2. - október 14.

Műcsarnok

Jegyek
2012. május 17. - július 1.
Előző kiállítás

Magyarósi Éva Láthatatlan rajzok

2012. augusztus 16. - november 25.
Következő kiállítás

AJ VEJ-VEJ New York 1983-1993