ENTER - a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) művészeti hallgatóinak kiállítása

A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) Magyarország egyik legnagyobb művészeti képzési módszertanával rendelkező felsőoktatási intézménye. Az ENTER kiállítás címe utal a művészeti kihívásokra, a hagyományos és új műfaji megjelenítések alkalmazására és egyben a művészeti iskolák sokszínű versenyére, amely a korszerű oktatás alkalmazását igényli. A 2009-ben indult művészeti képzésben jelenleg 11 alapszak (BA), 8 mesterszak (MA) és 5 szakirányú továbbképzés közül választhatnak a leendő hallgatók a film, a fotó, a divat, a craft, a dizájn, az animáció, a grafika, a médiadizájn és a belsőépítészet különböző területeiről. A folyamatosan bővülő magyar és angol nyelvű képzési metódusban jelenleg a művészeti területen közel 1400-an tanulnak. A METU több mint 40 országban 130 külföldi intézménnyel tart fent partneri kapcsolatot.

A kiállításon látható munkák a Metropolitan Egyetem alap- és mesterszakán működő négy művészeti intézetéből: a Design, a Grafika, a Média és a Mozgókép Intézetből, valamint a 2015-ben elindult LAB projektjellegű progresszív műhely alkotásaiból állnak össze. A Design Intézetből a textil-, a divat-, a környezet- és formatervező művészek, valamint a belsőépítészek mutatkoznak be. A Grafika Intézet hallgatói a tervezőgrafika és elektronikus ábrázolás kísérleti és innovatív irányait, valamint a képi ábrázolás klasszikus és sokoldalú felhasználását prezentálják. A Média Intézet bemutatkozásában az animáció, a fotó és a médiadizájn kortárs kihívásainak területeiről jelennek meg alkotások. A Mozgókép Intézet kreatív filmjei biztos alapokon nyugvó, művészeti-technikai-gazdasági környezetre reflektáló, naprakész alkotások. A LAB megvalósult művei olyan interdiszciplináris projektek, közösségi terek, amelyek egyben az alkotás és megvalósítás eredményeit kompenzálják.

A hallgatók a campuson folyó munkán túl több sikeres megmérettetésen vesznek részt; csak néhányat említve a különböző műfaji ágak portfólióiból: Országos Művészeti és Művészettudományi Diákköri Konferenciák, Design Hét Budapest, I. PosterFeszt BudaPest, Szolnoki Nemzetközi Képzőművészeti Filmfesztivál, CaFe Budapest, Art Market Budapest, Share Point tematikus eseménysorozat.

Az ENTER kiállítás bepillantást enged az egyetemen folyó kreatív alkotói folyamatokba. Az itt bemutatott jelenlegi színes spektrumú képzés nem csupán a jövő technológiaalapú területeit kutatja, hanem biztos alapokkal kapcsolódik a tradíciókhoz is. A most bemutatkozó alkotások nagy része diplomamunka, melyek közül több különdíjban részesült. A nagyközönség számára látható, zömében új művek befogadását hallgatóink munkásságáról szóló rövid leírás segíti, ahol a látogató megismerkedhet az alkotó szubjektív világával. A szemlélő újraélheti a terv és a kész munkafolyamaton átívelő ötlet megvalósulását, sok esetben az esztétikán túlmutató innovatív alapokat is felölelő felhasználást. Így a látogató megtapasztalhatja a campuson kialakult integrált alkotási folyamat közösségi hatását, amely az egyéni képességek kiterjesztésére alapoz.

kiállító művészek: MÁRIÁN Gábor, DÓSA Ildikó, MIHALIK Flóra, SZTANÓ Zsuzsanna, SZAKÁCS Judit, VAGYÓCZKI Vilmos, TÖRÖK Bianka, RÁCMOLNÁR Milán, SCHMIDT Ágnes, SZTRANYÁK Zsófia, SZABÓ Mihály, KOVÁCS Levente, FARKAS Róbert, BARTUS Andrea, SZABÓ Tamás, LAKAT Andrea, KOVÁCS Mihály Gergő, SÁRKÖZI Péter, LUKÁTS Márton András, OLÁH Gábor, SZÁSZ Attila, KERTÉSZ Éva, ÁRKUS Sándor Róbert, BALÁZS Gábor

 

kurátor: Koroknai Zsolt DLA főiskolai docens

 

2016. december 2. - 2017. március 5.

Műcsarnok#Box

Jegyek
2016. november 22. - 2017. március 12.
Előző kiállítás

Az első aranykor | Az Osztrák-Magyar Monarchia festészete és a Műcsarnok

2016. december 7. - 2017. január 8.
Következő kiállítás

Kertek és műhelyek | 80+20: KOVÁTS Albert és a Magyar Festők Társasága