Árvai Mária művészettörténész tárlatvezetése Françoise Gilot: Felszálló Főnix c. kiállításán

A programra minden jegy elkelt!
A kiállítás a kísérőprogramok ideje alatt csak programjeggyel látogatható.


Árvai Mária közgazdász, művészettörténész, a Fővárosi Képtár grafikai gyűjteményének vezetője. Kutatási területe a huszadik századi magyar művészet, érdeklődésének fókuszában a törékeny papírmunkák mellett többek között a francia-magyar kapcsolatok, a kulturális transzfer jelensége állnak.


A Műcsarnok kiállítása Françoise Gilot Európában valaha megrendezett legátfogóbb bemutatkozásának tekinthető. Az egészen korai, még a pályaindulást reprezentáló művektől kezdve az életmű kései szakaszát jelentő 2016-os papírmunkáig Gilot főbb korszakai, témái és sorozatai mind felvonulnak. Olyan meghatározó momentumai villannak fel az életműnek, mint a kezdeti, még a Picasso mellett töltött időszakából származó drámai önarcképe, a legendás párizsi Mourlot-műhelyben készített egyik első litográfiája, a ’80-as évek monumentális lebegővásznai, vagy a ’90-es évek kiemelkedő fontosságú sorozatának, a Vándornak a darabjai, melyek hosszú idő után újra együtt láthatók. A tárlat a Rozsda Endréhez fűződő megindító barátságának is emléket állít, hiszen ennek a rendkívüli kapcsolatnak köszönhető Gilot Magyarország iránt érzett szeretete, kötődése és az elmúlt évtizedekben a magyar művészeti színtéren való jelenléte. Utóbbinak méltó bizonyítéka, hogy a Műcsarnok szinte teljes kiállítási anyaga magyar magángyűjteményekből kölcsönzött művekből jött létre.

A kiállításról bővebben: https://mucsarnok.hu/gilot
jegyár: 3500 Ft
Biztosítsa helyét helyszíni vagy online jegyelővétellel!
Szakmai jegy (3000 Ft) a helyszínen kapható.
A kiállítás a kísérőprogramok ideje alatt csak programjeggyel látogatható.

Az exkluzív programokra, így a jelen programra sem érvényes a Műcsarnok éves belépőkártya.
Az éves belépőkártyával rendelkezőknek helyszíni elővételes vagy normál jegyvásárlás esetén 30% kedvezményt biztosítunk.

2024. január 20. 16:00 - 17:00

Műcsarnok

Jegyek
2024. január 20. 15:00 - 16:00
Előző program

Stubnya Béla pantomim performansza Gémes Péter kiállításában 

2024. január 21. 11:00 - 12:00
Következő program

Kovács Krisztina kurátori tárlatvezetése Françoise Gilot kiállításán