Kávé a szalonban | Porcelánok a Merényi-gyűjteményből

A  Műcsarnok kiállítást rendez Merényi Gusztáv porcelán kávésedény-gyűjteményének legszebb darabjaiból. A tárlat a Körülöttünk. Iparművészet és tervezőművészet. Nemzeti Szalon 2017 gazdag anyagához társul.

A kollekcióban képviselt, főleg európai porcelánmanufaktúrák között világhírű gyártók szerepelnek:  Augarten, Sevres, Limoges, Wedgwood, Meissen, Fürstenberg, Rosenthal, Robj, Carlton, Shelley,  Lenox, Noritake.

Számos bemutatásra kerülő kávéscsésze és -kanna a manufaktúrák és legendás tervezők együttműködésének eredménye, olyan meghatározó egyéniségek művei, mint Josef Hoffmann, Walter Gropius, Pavel Janák, Victor Vasarely, Marcello Morandini, Matteo Thun, Dorothy Hafner, Gianni Versace, Friedensreich Hundertwasser, Bjørn Wiinblad, Lutz Rabold, Ekler Dezső, hogy csak a legnevesebbeket említsük.

A kiállítás különlegessége, hogy több mint 200 év időívében mutatja be a kávéfogyasztás szertartásának eszközeit az empire, a biedermeier, a historizmus, a szecesszió és az art deco művészeti korszakain át napjainkig.

Kurátor: Medve Mihály

 

 

 

 

 

 

Saly Noémi megnyitó szövege

Word dokumentum, 18.7 KB

Saly Noémi megnyitó szövege
2017. június 21. - szeptember 3.

Műcsarnok Kamaraterem

Jegyek
2017. május 31. - augusztus 13.
Előző kiállítás

INSIDE INSIGHT – Design a lakásban. A Kassai Műszaki Egyetem Művészeti Kar Design Tanszékének kiállítása

2017. augusztus 23. - szeptember 24.
Következő kiállítás

Bábképzetek. Németh Ilona színházi bábmunkái